Chile er en del av den nye verden, men vin har vært laget på den europeiske druefamilien Vitis Vinifera helt siden 1500-tallet, da spanske misjonærer brakte vinranker med seg fra hjemlandet. På denne tiden var vin viktigst i religiøse sammenhenger, men på 1800-tallet utviklet vin seg til å bli en selskapsdrikk med en selvfølgelig plass på middagsbordet.
Don Melchor de Concha y Toro, grunnleggeren av Viña Concha y Toro, slo seg ned i Maipodalen på midten av 1800-tallet og plantet vinranker som han importerte fra Bordeaux, og i begynnelsen av 1900-tallet blomstret Chile’s vinhandel. Mens Europas vingårder ble lagt øde av vinlusen Phylloxera Vastatrix, ble Chile beskyttet av sine naturlige barrierer. Atacama – verdens tørreste ørken i nord, de mektige Andesfjellene i øst, Stillehavet i vest og isbreene mot sør.
Chile var derfor det første landet i den nye verden som kunne eksportere kvalitetsvin tilbake til Europa. På grunn av disse naturlige barrierene mot naturplager er chilenske vinstokker fortsatt av ren europeisk avstamning.
I dag rangeres Chile som nummer ni av verdens største vinproduserende land, og i Norge ligger chilenske viner på en femteplass med en stadig økende interesse. Årsakene til at viner fra Chile er så populære er mange, men en avgjørende faktor er det unike mangfoldet Chile besitter.
Chile er utrolig langstrakt, med vinproduksjon mellom 30. – 40. sydlige breddegrad. Dette medfører at Chile har en stor variasjon av forskjellige jordsmonn og klimaer. Central Valley omfatter flere av de viktigste vinområdene, og er beskyttet av Andesfjellene i øst og en åskjede mellom vinmarkene og Stillehavet i vest. De nordlige og sørlige dalene representerer rake motsetninger, med den ekstremt tørre Atacama ørkenen i nord og de mektige isbreene i sør.
De klart viktigste faktorene for klimaet i vinområdene er nærheten til Stillehavet på den ene siden og høyden over havet på den andre siden, når man nærmer seg Andesfjellene. Både Stillehavet og Andesfjellene bidrar med kjølende vinder som forlenger vekstperioden for vindruene, noe som igjen gir økt smakskonsentrasjon på druene.
Lær mer om Chile som vinland hos Vinmonopolet