USA på alles lepper

USA på alles lepper

USA er i vinden for nordmenn om dagen. Vi har på flere måter tettere bånd med USA og omgir oss daglig med amerikansk kultur gjennom for eksempel musikk, film, litteratur, mote og mat. Samtidig reiser vi mer og mer til det nordamerikanske landet. Så hva med amerikansk vin? Kanskje litt ukjent for de fleste av oss? Faktum er at amerikansk vin hadde en salgsvekst på 4,2 % hittil per oktober 2016 på Vinmonopolet. Interessen for amerikansk vin øker, og Vinmonopolets utvalg av gode viner fra California blir stadig bredere og bedre.

Paris-smakingen 1976

I år er det 40 år siden den legendariske Paris-smakingen, hvor californiske viner ble dømt best i en blindtest med Frankrikes aller beste viner fra Bordeaux og Burgund – og dette av kun franske vineksperter! En ung britisk vinhandler, ved navn Steven Spurrier, arrangerte en vinsmaking i Paris hvor han hadde lurt inn noen californiske viner. Resultatet hadde kanskje gått lydløst forbi om ikke en amerikansk journalist, som var tilstede, skrev et hovedoppslag om dette i Newsweek. Det ble starten på suksessen for vin fra USA og den nye verden.

Solfylte California

California er mest kjent for sine viner av cabernet sauvignon, chardonnay og zinfandel, men rikelig med solskinn og et mangfoldig jordsmonn gjør at mange ulike vindruer trives godt og gir en bred variasjon i smak. Jordsmonnet i California er veldig variert. Sand, leire, granitt, vulkansk aske, jord fra havbunnen og elvegrus bidrar hver for seg med sine egne distinkte komponenter. Hardt opptjente erfaringer om jordsmonn, klima og vinplanter har blitt videreført gjennom generasjoner, og gir vin fra California sin unike stil og spektakulære utvalg.