Thanksgiving – høstens herligste måltid

Noe av det beste som har kommet fra Amerika må vel være tradisjonen med Thanksgiving. Et stort, deilig måltid sammen med familie og venner, hvor vi skal tenke litt ekstra på hva vi er takknemlige for.

I dette året, hvor vi kanskje trenger en hyggelig middag sammen mer enn på lenge, blir det gjerne litt annerledes. Kanskje kan vi ikke være så mange rundt bordet som ellers, men desto større grunn til å kose oss sammen med de vi kan!

399 år gammel tradisjon
For ikke så mange år siden var Thanksgiving stort sett noe vi så på amerikanske filmer. Men sammen med Valentines Day, Halloween og Black Friday har amerikanernes tradisjoner også fått innpass her hos oss. Thanksgiving feires alltid den fjerde torsdagen i november. Første gang denne høsttakkefesten ble holdt på amerikansk jord skal ha vært i 1621, hvor de britiske kolonistene takket for en god avling.

399 år senere er det vår tur til å forberede et festmåltid, og forhåpentligvis kjenne på litt takknemlighet også. Skal vi holde på tradisjonene, blir det helstekt kalkun. Og noe godt i glasset, selvsagt. Men hvilke viner passer til? Kalkunkjøtt er magert, men stuffingen eller tilbehøret gir både fett og mye smak, så det gjelder å finne noe som balanserer de komplekse smakene.

 

Vintips!
Til dette helamerikanske, tradisjonelle måltidet passer det selvsagt også med amerikansk vin og California Chardonnay som er pent eiket passer utmerket. Chardonnay fra California er også viner med lange tradisjoner.

Da er det bare å ønske velkommen til bords, og fylle glass og tallerkener med det som vel må være høstens herligste måltid.

Oppskrift på helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus
(10 pers)


Foto: Matprat.no

DU TRENGER:
1 kalkun, ca. 6 kg (beregn ca. 500 g per person)
3 ss smør
1 ts salt
0,5 ts pepper

Kalkunkraft:
2 ss smør
0,5 løk, i grove biter
0,5 gulrot, i grove biter
0,25 sellerirot, i grove biter
2 stilker kruspersille eller estragon
1 laurbærblad
6 hele pepperkorn

Brødstuffing med nøtter og svisker:
200 g daggammelt brød
100 g pinjekjerner
100 g pistasjnøtter
100 g pecannøtter
300 g svisker eller en blanding av aprikos, dadler og svisker
4 ss smør til steking
1 ts salt
0,5 ts pepper
2 ss hakket frisk kruspersille

Fløtesaus:
1,5 l kalkunkraft (bruk innmatposen av kalkunen, se under)
4 ss hvetemel
2 dl kremfløte
2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
4 ss soyasaus
1 ts salt
0,5 ts pepper
3 dråper sukkerkulør

SLIK GJØR DU:
Tin kalkunen i kjøleskapet, dette tar ca to døgn for en stor kalkun. Du kan fylle brødstuffingen i kalkunen, eller lage den ved siden av – som i denne oppskriften.

  1. Lag kalkunkraft først, ta ut innmatposen av kalkunen. Tørk forsiktig innmaten med kjøkkenpapir og brun i en gryte med smør. Tilsett grønnsaker og urter. Hell over kaldt vann til det akkurat dekker. Kok opp og skum av. Senk temperaturer og la kraften trekke i 1-2 timer. Sil kraften, gjerne gjennom et klede.
  2. Bind lårene sammen, ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem inn bak ryggen mot halsen, slik av vingene hviler under og støtter kalkunen.
  3. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.
  4. Hell vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 grader. Beregn ca en halvtime per kg. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det gir ekstra smak og flott, gyllen varme på skinnet.
  5. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut, er kalkunen ferdig. La hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt over på en fjøl eller et fat og pakk den inn i aluminiumfolie.
  6. Skjær brød i terninger og legg utover et bakepapirkledd stekebrett og stek på 200 grader midt i ovnen i ca. 10 minutter, eller til de er sprø. Grovhakk nøtter og frukt og fres lett i en stekepanne med smør. Bland sammen brød, nøtter og frukt i en stor bolle. Smak til med salt, pepper og grovhakket persille.
  7. Mål opp silt kraft og stekesjy og spe med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp. Bland hvetemel i et glass med skrukork og tilsett ca. 2 dl vann. Rist godt og sil blandingen i kraften under omrøring. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Tilsett fløte og smak til med gelé, soyasaus, salt og pepper.

Oppskrift: matprat.no