Ta burgeren til nye høyder bourbonlagret zinfandel fra California

Burger og rødvin i kombinasjon? Bourbonlagret zinfandel fra California tar biffburgeren til nye høyder.

–De tre «S»-ene søtt, salt og sprøtt er min matfilosofi, også når jeg lager hamburger som skal gå til en god, amerikansk rødvin.      


Foto: Stian Broch

Simen Vatne, matformidler, kokebokforfatter og en av favorittene fra MasterChef, hvor han blant annet vant sesongens beste burger, har nå skapt en ekstra fristende og smakfull burger som er skreddersydd til å matche amerikansk Zinfandel.

Mange tenker kanskje øl til burger? Simen Vatne har tatt utfordringen med å komponere en ny og spennende oppskrift til amerikansk rødvin som passer perfekt på mørke, kalde kvelder med smakfull burger på menyen.

Tøffingen Zinfandel lagret på bourbonfat gir særpreget karakter med lett røykpreg og krydder. Denne druetypen har en rik, sødmefull karakter og er kjent for å harmonere ekstra bra til grillmat.

 

­­–Godt brød og godt nykvernet kjøtt er utgangspunktet for å lage en god burger, forklarer Vatne. Nå har han skapt sin egen kreative versjon. Med spennende kombinasjoner: Biffburger med høsttrøffel, karamellisert eple, brie og tørrsaltet bacon. Servert med jordskokkchips, toppet med parmesan og gressløk.

Burgere er gøy å lage, alle har et forhold til burger. Serverer man en god burger, blir alle fornøyde og det finnes utallige kombinasjoner.

 

–De tre S-ene for søtt, salt og sprøtt er de tre komponentene som gjør at mat smaker godt. Det er også en av grunnene til at vi elsker burgere, de kombinerer de 3 faktorene som er viktige i en rett. Simen er engasjert når han prater, og flere kan bli entusiastiske av å lytte til den tidligere MasterChef-deltageren.

 

–Noe søtt og karamellisert, som epler, smaker godt til burger. Egentlig kan man karamellisere alt mulig, løk, pærer, svisker – mye passer på burger.

 

–Som sprøtt tilbehør passer bacon, spekekjøtt eller speket svinenakke stekt i ovnen for crispy stil. Nakkebacon til burger er et godt tips, det blir veldig sprøtt når det stekes.
Det skal stekes sprøtt i ovn eller panne. Det viktige er at det ikke må bli soggy.

 

Hvordan velger du kjøtt, Simen?

–Jeg går etter den groveste kjøttdeigen. Mange butikker selger kjøttdeig som er kvernet samme dag, den er grov og passer fint til hamburgere. Man trenger ikke gå til en slakter for god råvare.

 

Hva med krydder?
–Minimalt! jeg liker at råvarenes egenskaper skal komme frem, og bruker mest salt, pepper og brunt sukker som smaksforsterker, sjelden andre typer krydder. Jeg er også glad i mye smør når jeg steker, smør er også smaksfremhevende.

–God topping og sideretter er hva som gir spenning til burger. Trøffel er en smakstilsetning som passer årstiden vi er i med en litt jordaktig, høstlig smak. Jeg bruker gjerne trøffelolje, ofte på chips.

 

Hva med rødvin til hamburger?
–Jeg er generelt glad i vin til maten, og vin i maten. Vin er sødme/syre i ulike nivåer og fungerer som smaksforsterker til kjøtt, fisk og grønnsaker. Det er artig å finne en vin som jeg kan benytte i oppskriften. Jeg ser på det som en herlig symfoni når du får smaken av vin både i retten og glasset. Vin kan benyttes og serveres i saus, gryterett eller en glace (innkokt saus). Man reduserer en vin til det vi kaller glace, pensler burgeren med den og som gir samme undertoner som når man drikker vinen til retten, virkelig spennende.

Vinen du har jobbet med er en amerikansk Zinfandel lagret på amerikanske bourbonfat. Hvordan passer den til din oppskrift?

– Denne vinen er fyldig og fruktig og har masse særpreg; blant annet fra bourbonfatene den er lagret på, så til burger og grillet kjøtt går den som hånd i hanske. I tillegg gir det lette sødmepreget i vinen og de karamelliserte eplene en herlig smakskombinasjon. Vinen har også undertoner som passer perfekt til vintersesongen vi er i nå, den bidrar til å sette stemningen.


Foto: Stian Broch

Slik lager du Simen`s burger:

Biffburger med høsttrøffel, karamellisert eple, brie og tørrsaltet bacon.

Serveres med jordskokk chips, toppet med parmesan og gressløk.

4 personer, 60 minutter

 Ingredienser:

600 g nykvernet kjøttdeig
250 g brie
8 skiver tørrsaltet nakkebacon
20 g høsttrøffel, fersk
4 stk briochebrød
4 stk eple
1 ss sukker
1 ss smør
250 g jordskokk
4 dl solsikkeolje
100 g parmesan
3 ss gressløk, finkuttet

 

Slik gjør du:

Skrell eplene og del hvert eple i 8 biter. Ha smør og sukker i en stekepanne og skru på middels høy varme. Når sukkeret begynner karamellisert har du i eplene, spe på med litt vann underveis så eplene ikke svir seg. Karamellisert eplene til de er gyllen.

Form den nykvernede kjøttdeigen til 4 like store boller. Trykk ned med håndflaten til du får 4 like store burgere. Stek burgerne på høy varme i 2 minutter på hver side, krydre med salt og pepper, legg så et lokk på stekepannen og stek videre på lav varme til ønsket stekegrad oppnås.

Vask og skrubb jordskokken godt, skjær den så i tynne skiver på en mandolin eller rivjern. Legg jordskokken i vann og skyll en gang til. Friter i solsikkeolje på 160 grader til de blir gyllen. Legg dem så på et papir og dryss over salt, chipsen blir spør når den blir kalt. Riv over parmesan og ha på gressløk, eventuelt også litt trøffelolje, vend sammen og server.

Stek briochebrødene lett og monter burgeren med tynne skiver av brie, de karamelliserte eplene, sprøstekt nakkebacon og riv til slutt over fersk høsttrøffel.

 

Vintips!

Ta biffburgeren til nye høyder med bourbonlagret zinfandel fra California, fyldig og fruktig med spennende preg av røyk og pepper fra bourbonfatene.

 

1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel

179,90 kr / 75 cl / Basis, kategori 5

  • Rødvin
  • USA
  • 2021
Konsentrert aroma og smak av mørke bær og modne moreller, krydderpreg av nellik og pepper og fine fattoner fra bourbonfatene som vanilje, røyk, pepper og eik. Bestemte tanniner og lang ettersmak.

Den ultimate burgervinen. Nydelig til grillet lam. Prøv gjerne til pulled pork, honningglasert ribbe eller grillet spareribs.

  • Fine wine