Å pante er miljøvennlig og Vinmonopolet lanserer stadig flere vinflasker laget av plast med pant. Panteordningen i Norge er en stor nasjonal dugnad som betyr mye for miljøet. Alt som pantes blir resirkulert, og Norge er et forbilde for andre land.
Gode nyheter fra Infinitum
Infinitum, som er firmaet som drifter alle panteautomater i Norge, kan fortelle oss at nordmenn årlig panter over én milliard plastflasker og bokser. Aluminium og plast er materialer som kan resirkuleres igjen og igjen. Det krever mye mer energi å lage ny plast og aluminium enn å resirkulere. Inntil nå har plasten blitt sendt til gjenvinningsanlegg i Sverige, Tyskland eller Nederland for resirkulering, men nå har Infinitum gode nyheter. Det kommer et nytt resirkuleringsanlegg på Heia i Fetsund som skal smelte om alle tomme plastflasker med pant i Norge. Anlegget ligger bare noen meter fra Infinitums sorteringsanlegg, så reiseveien er begrenset betraktelig.
«Dersom 80 prosent av råstoffet i nye flasker er resirkulert materiale, vil materialet i flaskene i snitt bli brukt fem ganger. Dette vil i så fall gi en årlig reduksjon i nasjonale klimagassutslipp på ca. 80 000 tonn» sier administrerende direktør i Infinitum, Kjell Olav Maldum
Vinmonopolet satser på miljøvennlig materiale
Hos Vinmonopolet ser de tydelig miljøgevinsten av lettere emballasje som også kan pantes. Plastflasker omtales oftest som PET-flasker. PET er forkortelse for Polyetylentereftalat, som er et plastmateriale som brukes i resirkulerbare flasker. PET-flasker veier nesten ingenting sammenliknet med glass og produksjon og transport av glass er betrakting mye mer energikrevende enn transport og produksjon av plast.
Derfor finner du stadig flere viner i PET-flasker med pant i Vinmonopolet’s hyller. Disse vinene er merket som miljøsmarte på hyllekanten og er meget lette og praktiske å ta med på tur for eksempel.
PET-flasker får nytt liv
Flasker som pantes kan resirkuleres og bli til nye PET-flasker eller f.eks eksklusive klokker som eventyrer Mike Horn bruker. Han er stadig på ekspedisjon i Arktis og bevitner klimaforandringenes ødeleggelser med egne øyne. Han samarbeider derfor med det miljøbevisste klokkemerket Panerai og klokken hans er laget på resirkulert materialet med tekstilrem laget av resirkulerte PET-flasker.
Kilder: