Prøv argentinsk Malbec til juleribben

Hvorfor passer Malbec så godt til ribbe?
– Selv om ribbe er lyst kjøtt, er det preget av mye fett og kraft. Derfor trengs en vin med mye smak og faste tanniner som balanserer det. Malbec dyrket i det argentinske Mendoza-området gir smaksrike og fyldige viner med preg av fullmodne mørke bær og frukter og gjerne hint av krydder.  Mange velger øl og akevitt eller hvitvin til, men hvorfor ikke prøve en argentinsk Malbec til ribben?

Malbec sin lange historie
Det var spanske kolonister som brakte de alle første vinrankene til Sør-Amerika på 1500-tallet. I løpet av 1800-tallet kom europeiske innvandrere med sine kulturer, skikker – og ikke minst vinranker. De første vindyrkerne plantet ulike druer i mange forskjellige områder i Argentina, men oppdaget etter hvert de ekstraordinære dyrkingsforholdene for Malbec-druen i Mendoza, spesielt i Ljuan du Cuyo som ligger vest i Mendoza. Derfor blir Malbec regnet som Argentinas nasjonaldrue, og det er fortsatt Malbec som dominerer i de eldste vinmarkene i Ljuan de Cuyo – plantet fra 1890 til 1920.

 

 

Oppskrift ribbe
1. Begynn to dager før med å legge ribben i et kaldt vannbad med salt og natron. Det er mest kjent på engelsk som “brine”, du finner oppskrifter på internett. Det enkleste er å bruke 4 spiseskjeer salt og 1 teskje natron per liter vann. Hele ribben skal da ligge i vann i to dager i kjøleskapet.

2. Sett ribben midt i ovnen med svorsiden opp og stek på 120 °C uten varmluft. Regn med 6-9 timer steketid, avhengig av størrelse og vekt på ribben. Kjøttet er ferdig stekt ved 63-65 °C. Bruk gjerne steketermometer.

3. Ta ribben ut 30 minutter før kjøttet er ferdig (ved ca. 58- 60 °C), ta ribben ut og la den hvile på kjøkkenbenken mens du skrur opp ovnen til 250 °C med varmluft. Stek ribben på midterste rille til svoren er sprø, ca. 20-30 minutter. Unngå å sette på grillelementer. Sjekk kontinuerlig hvordan svoren utvikler seg.

4. Mens ribben steker kan du lage tilbehøret. Jeg foreslår poteter og rosenkål. Her er en rosenkåloppskrift som er smakfull, frisk og spennende: Fjern bunnen av rosenkålen og del i to. Ta av første lag av kålen. Legg rosenkålen i en stor skål og bland inn rikelig med olivenolje, salt og pepper. Legg rosenkålen i en stor ovnsform eller langpanne og stek i ca. 30 minutter på 180 °C. Legg baconterninger i en kasserolle og stek baconet sprøtt i sitt eget fett. Bland rosenkål og bacon sammen, og tilsett gjerne granateple før servering. Ovnsstekt rosenkål blir søtere enn kokt, og smaken står fint til salt bacon og syrlig granateple.

Oppskrift: Ennio Ramazzini med inspirasjon fra hobbykokken.no

 

Vintips!
Malbec fra Argentina og spesielt  Mendoza har ofte intens og definert bær- og fruktpreg, konsentrerte tanniner og flott struktur. Passer utmerket til juleribben.

 

 

Trivento Golden Reserve Malbec

174,90 kr / 75 cl / Basisutvalg, kategori 5

  • Rødvin
  • Argentina
  • 2021
Intens aroma av modne mørke bær, og lette vanilje- og kryddertoner. Elegant og fyldig med myk, fruktig og lang ettersmak.

Storfe, lam og vilt. Utmerket til ribbe og gryteretter.

  • Fine wine