Syrah og Pinot Noir fra Chile til hverdagsmat

Det er januar igjen og hverdagen er her. Ordet «hverdag» kan for mange virke grått og kjedelig. Det som skjer hver dag kan fort bli en rutine, en vane og noe man ikke legger merke til lenger. Men hvis man forsøker å være observant og legge merke til detaljene så kan man faktisk oppdage nye ting i hvert eneste øyeblikk. Bruk sansene dine og gå på oppdagelsesferd!

Hva med å utforske både Syrah og Pinot Noir fra Chile neste gang du lager pizza, pasta eller en god gryte. Sansene settes virkelig i sving når duft av røde og mørke bær, moreller, urter, krydder og lakris inntar kjøkkenet.


«Hverdagsvin»
En bra «hverdagsvin» bør kombinere kvalitet med en hyggelig pris og passe til mye ulik mat som er enkel å lage. Det bør være en vin du kan åpne med god samvittighet og ta et glass, eller to, og nyte i full visshet om at både du, dine smaksløker og lommeboka har gjort et godt valg. Her har Chile mye spennende å by på.

 

Frisk og fruktig chilensk Pinot Noir
Pinot Noir er rødvinsdruen som gir fantastisk elegante og friske viner. Drueskallet er tynt og gir en transparent farge. Tanninene er ofte myke, og vinene blir fruktige med fin syrlighet. Når man lykkes med Pinot-vinene blir de svært gode svært gode og får tilhengere som kaller den verdens beste drue. Men, Pinot Noir er en krevende drue å dyrke. Druen er kresen på jordsmonnet, de kan verken ha det for kaldt eller for varmt og krever mye arbeid i vinmarken for å modnes godt. I Casablanca Valley i Chile er klimaet og jordsmonnet særdeles gunstig for Pinot Noir-druen.

Middagstips til Pinot Noir: Pinot Noir-vinene er friske og matvennlige og passer godt til kylling, svin, kalv, pasta, pizza, italiensk salami samt hvit fisk og vegetarretter. Prøv en deilig spagettirett med friske urter og tomat

 

Foto: Trines Matblogg

Spagetti med tomat, basilikum, hvitløk og chili

2-3 personer

Ingredienser:
2-3 porsjoner spagetti eller bucatini
3-4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, finhakket
125 g cherrytomater, delt i to
1-2 klyper chiliflak
Basilikumblader
2 ss pinjekjerner, ristet i tørr panne

 

Slik gjør du:

Fres hvitløken i olje på lav varme. Tilsett tomatene og la de surre i 10-15 minutter. Tilsett chiliflak og smak til med salt.

Kok spagetti etter anvisning på pakken. Bland sammen spagetti og tomatblandingen og server det sammen med basilikumblader og ristede pinjekjerner.

Kilde: Trines matblogg

 

Syrah fra Chile – en drue med muskler
Råtassen Syrah minner om robust norsk vinter og passer våre norske hverdagsgryter som hånd i hanske.

Syrah er blant de eldste druesortene vi kjenner til og DNA-analyser tyder på at den stammer fra Rhône i Frankrike. Den var lenge en lite utbredt drue, men i dag dyrkes den verden over, kjent som sjokoladesmakende Shiraz i Australia og som mer kjølig pepperpreget Syrah fra Rhône.

I varmere vinområder som f.eks. Colchauga Valley i Chile blir Syrah-vinene mørke, kraftige og komplekse med duft av mørke bær og vi finner fortsatt det karakteristiske pepperpreget som kjennetegner Syrah. Når denne muskelbunten av en drue viser seg fra sin beste side gir den vin som passer perfekt til årstidens kjøttretter.

Middagstips til Syrah:  Syrah er viner med mye smak og god friskhet. Syrah passer godt til kjøttgryter, vilt, lam eller entrecôte av okse, gjerne med kraftig tilbehør. Halvfaste oster som comté eller gryère er også mat for Syrah. Prøv en deilig gryterett med kjøttdeig:

 

Foto: Matprat.no

Hverdagsgryte med sesongens råvarer og kjøttdeig

Ingredienser:

400 g karbonadedeig eller kjøttdeig

2 ss margarin eller olje til steking

1 stk. løk i skiver

4 stk. gulrot i skiver

2 stilk stilkselleri (stangselleri) i skiver

4 stk. potet i grove biter

1 boks hakkede hermetiske tomater

5 dl vann

2 ss tomatpuré

1 ss tørket oregano

0,5 ts salt

0,25 ts pepper

0,5 stk. kjøttbuljongterning

 

Slik gjør du:

 1. Stek kjøttdeig i margarin eller olje på høy varme i en jerngryte.
 2. Kutt løk, gulrot og stilkselleri i skiver og potet i grove biter.
 3. Ha grønnsaker og potet i gryten, og stek i et par minutter før du tilsetter resten av ingrediensene.
 4. La gryta koke i 15-20 minutter og smak til med salt og pepper.

Server gjerne med poteter/potetmos, brød eller flatbrød.

Kilde: Matprat

 

Vintips til hverdagsmat:

Med sin rike fruktkarakter, innslag av pepper og ikke minst frisk syre og milde tanniner er Chilensk Syrah skapt for varme, norske hverdagsgryter på kalde vinterdager.

Pinot Noir fra Casablanca i Chile er friske og matvennlige og passer godt til pasta og pizza samt smakfulle vegetarretter.

Casillero del Diablo Pinot Noir

124,90 kr / 75 cl / Basisutvalget, SB4R, SB5L

 • Rødvin
 • Chile
 • 2022
Aromatisk på nese, med frisk og innbydende duft av moreller og bringebær. Lett og delikat smak av jordbær og bringebær, med hint av lakris. Slank og syredreven i munnen. Tørr stil.

Grillet tunfisk og torsk. Lyst kjøtt som kalv og svin, gjerne sammen med sopp. Spennende sammen med asiatisk mat, både thai og indisk.

 • Lettvektsflaske

Cono Sur Bicicleta Syrah

109,90 kr / 75 cl / Basis, SB5R, SB6L

 • Rødvin
 • Chile
 • 2021
Aroma preget av modne mørke bær og urter, innslag av lakris, krydder og litt fat. Ung og fruktig, preg av saftige mørke bær, urter og lakris, fast og litt varm ettersmak

Perfekt til småvilt, lam og storfe.

 • Lettvektsflaske

Cono Sur Bicicleta Syrah BIB

359,90 kr / 300 cl / Bestillingsutvalg

 • Rødvin
 • Chile
 • 2020
Aroma med preg av mørke og røde bær, streif av urter. Ung og saftig med preg av røde bær og urter.

Rødt kjøtt, gryteretter, pasta.

 • Miljøvennlig