Økologisk eleganse fra California

Nye viner fra økologiske vinmarker i California

Økologiske og biodynamiske viner er høyst aktuelle. En av de største og viktigste faktorene i økologisk landbruk, er jordsmonnet. Hvis jorden ikke er sunn og rik på næringsstoffer, påvirkes vinstokkene og druene negativt. Når druene dyrkes økologisk og bærekraftig og jorden behandles med den dypeste respekt, blir resultatet sunnere vinstokker og renere viner.

Det er mange ting som gjør at jorden og vinmarkene holder seg sunne:

Naturlige hjelpere
Økologisk landbruk medfører naturlige utfordringer som krever naturlige løsninger. Naturens egne hjelpere, som bier, høner og sauer, tilbyr fantastiske løsninger på problemer med skadedyr og økt behov for fruktbarhet i jorden. I stedet for å sprøyte vinstokkene med kjemikalier for å holde skadedyr unna, ønskes disse hjelperne velkommen. Biene får rikelig med bikuber som er frie for kjemikalier og et rikt miljø med sunne planter som blomstrer gjennom sesongene. Når hønene slippes ut i vingårdene, spiser de ugress og insekter som kan skade vinrankene. Deres skraping og hakking gir naturlig lufting til jorden, som til slutt gir ytterligere næringsstoffer til vinrankene. Sauer slippes også løs i vinmarkene. De koser seg med overvekster og ugress fra vinmark til vinmark. De trives godt i de frodige, økologiske og grønne vinmarkene og fungerer utmerket som «gressklippere» mellom vinrankene.

Kompost
Alt slags grønt avfall kan brytes ned til jord igjen, og gi næring til vinmarkene. Fordelene man ser ved kompostering er imponerende. Det er de økologiske komposthaugene, laget av drueskinn, stengler, grønt og mer, som øker og opprettholder jordhelsen hele året.

Blomster og planter mellom vinrankene
Planting av blomster og andre vekster mellom vinrankene viser seg å være en viktig faktor til fordel for jord og vinstokker. Plantene holder ugress nede og skadedyr borte og sørger for løs og fuktig jord med mer nitrogen, noe alle planter trenger og som reduserer behovet for vanning.

De tre jordbruksmetodene:

 • Konvensjonell
  Jordbrukspraksis som ble tatt i bruk på 1950-tallet som tillater bruk av kunstgjødsel og kjemiske midler mot ugress og skadedyr for å sørge for høye avlinger og konkurransedyktig vekst av planter.
 • Økologisk
  Jordbrukspraksis som utelukker bruk av kunstgjødsel og syntetiske plantevernmidler, slik at jordens naturlige vitalitet fremmes gjennom naturlig skadedyrbekjempelse, planting av dekkvekster og kompostering. Økologisk jordbruk kombinerer tradisjon, innovasjon og vitenskap for å opprettholde bærekraftige økosystemer basert på lokale og fornybare ressurser.  Lær mer på www.ccof.org
 • Biodynamisk
  Formelt definert i 1924, en tilnærming til økologisk dyrking som anser gården som en levende organisme der planter, dyr og mennesker knyttes sammen som medlemmer av et innviklet økosystem som følger naturens sykluser. Lær mer på
  www.demeter-usa.org

Joseph Brinkley (bildet) er sjef for de økologiske og biodynamiske vinmarkene. Joseph’s kompetanse og omfattende kunnskap om økologisk og biodynamisk jordbruk, bidrar til kontinuitet og sunne og friske vinmarker med enestående druekvalitet.

Vintips til sommersalaten
Det utvikles stadig nye og elegante økologiske viner i Medocino County, California og de lyse og lette nyhetene kan gjerne kombineres med friske og deilige sommersalater. Økologisk rosèvin er for eksempel en perfekt match til denne smakfulle salaten med sesongens saftige vannmelon, hjemmelaget vinaigrette og toppet med fersk fetaost og frisk mynte.

Frisk og smakfull sommersalat

Ingredienser
1 medium stor moden og søt vannmelon, kuttes i biter
½ rødløk i skiver
1 liten bunt med frisk mynte, bruk kun bladene
120 gram fetaost, smuldret
Hjemmelaget vinaigrette (oppskrift nedenfor)

Hjemmelaget vinaigrette
Saften fra en stor sitron
½ kopp olivenolje
5 dråper Tabasco
Salt og pepper
Ta sitronsaft, olivenolje og Tabasco i en liten bolle. Visp alt sammen og smak til med salt og pepper

Slik gjør du:

 • Kutt vannmelonen i passende store biter og legg i en stor bolle
 • Kutt en liten rødløk i tynne skiver og legg i bollen sammen med smuldret fetaost
 • Myntebladene tas av stilkene og finhakkes, legges så over i bollen.
 • Hell vinaigretten lett over salaten og server.