Høstens viltkalender

Nå står viltkjøttet på menyen, med smak av det dyrene spiser: norsk natur. Storvilt som elg, reinsdyr, hjort og rådyr lever fritt i naturen og beveger seg i kuperte og store beiteområder med tøft klima på vinterstid. Kjøttet blir derfor smaksrikt og magert. Det er bare å nyte høstens vilt.

Elg

Etter å ha beitet på knopper, kvist og blader hele sommeren, er Skogens Konge på sitt beste om høsten. Elgjakta foregår fra september og nesten fram til jul, og det er gode muligheter for å få tak i det deilige kjøttet i butikkene nå, om du ikke er så heldig å kjenne en som har vært på jakt. Elgkjøtt er mildere på smak enn de andre vilttypene. Kjøttet minner om storfe, og kan i stor grad benyttes på samme måte. Siden elgkjøtt i likhet med alt viltkjøtt er magert, trengs fett for å få fram kjøttets gode smak. Kjøttet er også som skapt for følge av skogsopp som for eksempel kantareller.

Reindsdyr

Reinsdyrkjøttet har den mørkeste fargen og kraftigste smaken av hjortedyrene. Siden reinsdyr finner maten sin på vidda og i fjellet, kommer kjøttet «ferdigkrydret» fra naturens side, med smak av løv, sopp, blader og urter. Reinkjøtt er generelt mørt, og egner seg godt til rosasteking. Reinsdyr er blant våre aller magreste kjøttyper, med bare 2-4% fett, og krever derfor litt fett i tillagingen. Det er tilgang på frossent reinsdyrkjøtt frossent hele året. Som ferskvare er sesongen fra september til februar/mars.

Hjort

Det ultimate festkjøttet! Hjortekjøtt er saftig, rødt og mørt, med fantastisk viltsmak. Det mest fancy blant viltslagene, og i grunnen for fint for gryta. Det er enklere å få tak i kjøttet enn det har vært tidligere, fordi Norges hjortestamme har økt de siste årene. Jaktsesongen for hjort varer fra 1. september til 23. desember.

Syrah – som skapt for det møre og smaksrike viltkjøttet

Norsk vilt er i verdensklasse og det magre og smaksrike kjøttet passer aller best til modne viner med god fruktighet og myke tanniner. Syrah-viner er med sin rike fruktkarakter og innslag av pepper og ikke minst sin friske syre og milde tanniner som skapte for det smaksrike og møre viltkjøttet.