Fra chilenske daler til norske påskefjell

Påsken i år er mer etterlengtet enn noensinne. Og selv om vi må tilbringe feriedagene hjemme i Norge, er det ingenting i veien med å drømme seg litt bort. Bli med på en reise inn i Chiles verden av roséviner, og få en forfriskende påminnelse om at lysere tider nærmer seg.

Rosévinssalget øker som aldri før på Vinmonopolet. Sammenlignet med rødvin og hvitvin, utgjør rosévin en mindre markedsandel i Norge, men med en økning på 72% i 2020 er det allikevel tydelig at den rosa drikken blir stadig mer populær.

 

Miljøvennlig emballasje

Mange blir inspirerte at de flotte rosafargene som pryder rosévinens-emballasje. Men ikke bare er de fine å se på, emballasjen kommer også i praktiske og miljøsmarte varianter. Chilensk rosévin får du i pouch, PET og bag-in-box på Vinmonopolet.

Emballasjen spiller en viktig rolle både ved å være lett og praktisk, men når du først skal ha med vin på tur, for det er jo tross alt påske, er det best å velge den som i tillegg er snill mot omgivelsene. Naturen setter pris på at chilenske roséviner på polet kommer i emballasje som både er uknuselig, og av typen som har lavest C02-avtrykk på Vinmonopolet.

 

Perfekt til påske

Vinen skal matche settingen og chilenske roséviner passer godt til påskens aktiviteter. En lett rosévin i uknuselig PET eller pouch er veldig praktisk og ikke minst god å ha med på tur. Det være seg hyttetur, båttur og skogstur eller bare en tur ut på terrassen. En rosévin på bag-in-box, eller BiB, gjør seg utmerket til påskelunsjen.

Rosa er en farge som kan knyttes til så mangt. Fargen representerer glede, optimisme, følelse av trygghet og at alt kommer til å bli bra. Dekk på bordet med en frisk salat, og gjør det lekkert med rosa servietter og chilensk rosé i glassene. Skål for en fantastisk påskelunsj!

Buen viaje og felices pascuas! (god reise, og god påske)

 

Tips til en deilig påskesalat:

Foto: matprat.no

 

Ingredienser:

700 g kyllingfilet
1 ts salt
0,5 ts pepper
2 ss margarin til steking
2 dl quinoa
4 dl vann
2 stk søtpotet
4 ts olje til steking
2 pk brokkolini (á 180 g)
160 g grønnkål
2 ts olje
1 stk granateple
2 stk avokado
2 potte spirer til servering

Slik gjør du:

1. Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek dem i 2 minutter på hver side i middels varm panne med margarin. Etterstek på lav varme under lokk i 4 minutter. La filetene hvile litt før du skjærer dem i store terninger.

2. Skyll quinoa i kaldt vann i et fint dørslag (dette vil gjøre den mindre bitter). Kok den i en kjele med lettsaltet vann etter anvisning på pakken, ca. 15 minutter. Hell av kokevannet og sett til side for avkjøling.

3. Skjær søtpotet i båter. Ha båtene i en plastpose eller en bolle, og hell på olje, krydre med salt og pepper. Vend på posen slik at potetbåtene får olje på seg. Legg båtene på et bakepapirkledd stekebrett og stek dem i ovn på 200 °C i ca. 15 minutter, eller til de er møre. Legg brokkolini inn i ovnen de siste 5 minuttene av steketiden.

4. Rens granateple og lag avokadoroser. Del avokado i to, hakk forsiktig i steinen, vri rundt slik at steinen løsner og ta steinen forsiktig av kniven dersom den henger fast. Skrell avokadoen og skjær den i tynne, tynne skiver. Klem skivene utover til en lang rekke og start på den ene siden med å snurre avokadoen til en sirkel. Vips så har du en rose!

5. Riv grønnkål i mindre biter og ha litt olje på dem, krydre med litt salt og pepper, og klem litt på grønnkalen slik at den «faller litt sammen».

6. Anrett salaten i vide boller. Legg først litt grønnkål nederst i bollen, deretter søtpotetbåter, quinoa, brokkolini og kyllingfilet i biter. Topp med friske spirer, granateplekjerner og en fantastisk flott avokadorose.

Vintips til påsken!

Roséviner fra Chile er ofte friske og fruktige med ikke altfor mye sukker. De passer til rene og ferske råvarer som lyst kjøtt, sjømat, salater og grønnsaker. Friske og miljøsmarte roséviner fra Chile passer utmerket på tur eller terrassen. En fruktig rosévin på bag-in-box, eller BiB som mange sier, gjør seg utmerket til påskelunsjen.