Druen som overlevde i Chile

Druen carmenere

Alle trodde den var utryddet, men den gang ei. I dag regnes rødvinsdruen carmenere som Chiles nasjonaldrue.

Historien om carmenere-druen byr på mange overraskelser. For det første er den opprinnelig fransk, men ble importert til Chile i første halvdel av 1800-tallet. Etter dette gjorde vinlusen phylloxera sitt inntog i Frankrike, og rundt 1870 var carmenere utryddet i Bordeaux-regionen og omkringliggende områder.

Chile skjermet for vinlusen

Chile lå utenfor rekkevidde for vinlusens herjinger, og carmenere-druene kunne derfor vokse trygt videre i dette landet. I over hundre år var man likevel ikke klar over at det vokste carmenere-druer i Chile. Rett og slett fordi man forvekslet druetypen med Merlot. Først i 1994 ble man klar over at det man flere steder hadde trodd var Merlot-druer, i virkeligheten var carmenere.

I dag får carmenere-druen den oppmerksomheten den fortjener. Typisk for druesorten er at den gir vinene en fyldig og fruktig smak med hint av krydder, lær, jord og paprika. I tillegg har de noe animalsk og søtlig ved seg som gjør carmenere-viner av høyere kvalitet til store personligheter.

Perfekte vekstvilkår for carmenere i Peumo

En av Concha y Toros eldste vingårder ligger i landsbyen Peumo i Cachapoal-dalen, en av Chiles eldste vinregioner og et område som regnes for å gi carmenere-druen de aller beste vekstvilkår. På vingården Peumo er det i over hundre år blitt dyrket carmenere som grunnlag for noen av Chiles aller beste viner. Peumo har nemlig et middelhavslignende klima med varme dager og kjølige netter. Dette gir store forskjeller i temperaturen gjennom døgnet, noe som gir druene en lang modningsprosess. Den lange modningstiden gjør at druene får en konsentrert og rik smak, som i sin tur gjør vinene ekstra smakfulle.

Vinmakerne tar godt hånd om den følsomme druen

Carmenere-druen har gjennom årene fått god tid til å tilpasse seg det chilenske klimaet, men krever likevel stell og oppfølging. Etter årelang erfaring har Concha y Toros vinmakere funnet ut at carmenere foretrekker jord som består av leire og sand. Jorden bør også ha god drenering. Druen er veldig følsom for kulde og frost, og drueplantene foretrekker en jevnt stigende temperatur i løpet av våren. Hvordan vinstokkene er plassert er viktig for å utnytte sollyset gjennom hele dagen. Plukking og innhøstingsprosessen er også avgjørende for kvaliteten til carmenere, hevder Domingo Marchi, som driver vingården Peumo.

– Hvis druene plukkes for tidlig, vil vinen bli ubalansert. Plukkes de for sent, vil druene gi vinen en altfor rund smak. Målet er å finne den eksakt passe lange modningsperioden som gjør at vi til slutt får fram de mest uttrykksfulle vinene, sier Domingo Marchi.

Når de intenst fargede carmenere-druene ankommer kjelleren der vinproduksjonen foregår, starter en ny fase for vinmakeren. Da skal alt av fruktighet, aroma og tanniner utvinnes, noe som også er en kunst.