Chilenske vinskatter

Visste du at man i Chile kan finne gamle vinstokker hentet fra Europa fra før vinlusen Phylloxera ødela store deler av vinstokkene som fantes i Europa på 1800-tallet?

 

Chile er et spennende land på mange måter. Nasjonaldagen feires den 18. september og denne spesielle datoen markerer dagen da Chile erklærte sin uavhengighet fra spansk kolonistyre i 1810. Sammen med julefeiringen er denne feiringen den viktigste i Chile. Etter flere århundrer under spansk herredømme var dette en betydningsfull begivenhet som symboliserte Chiles evne til å styre sitt eget land. I tillegg til å løsrive seg fra den spanske kronen tok også vinproduksjonen i Chile fart på 1800-tallet. Latin-Amerikas ledende vinprodusent Viña Concha y Toro S.A. etablerte seg i Viña Maipo i 1883, og har en fremtredende posisjon blant viktige vinfirmaer i verden.

 

Chile – en vinmakers paradis
Chile er et langstrakt land fullt av kontraster, og et variert og storslagent landskap som strekker seg helt fra den tørre Atacama-ørkenen i nord til kjølige Patagonia med mektige isbreer i sør. Vest i landet finner du Stillehavet, og i øst ruver de mektige Andesfjellene. Påvirkningen fra havet og de kjølige vindene fra Andesfjellet holder temperaturen nede om natten og forlenger vekstperioden. Dette gir perfekt modning og konsentrasjon til vindruene. Naturen i Chile er opphav til en rekke mikroklimaer, og har ulike jordsmonn som er ideelle for dyrking av vindruer. I motsetning til Europa som ofte lider av mer ustabilt klima og temperaturer er Chile kjent for sitt stabile klima, og dermed også en vinmakers paradis.

Fine Wine fra Chile
Chile er kjent for å tilby rimelige viner av god stabil kvalitet, men de produserer også topp kvalitetsviner som kan måle seg med prestisjetunge viner fra land i gamle verden som Frankrike, Italia og Spania. Mye er takket være det eksepsjonelt stabile klima og rike jordsmonnet, men vi må ikke glemme vinmakerne som er selve hjernen bak vinene. Tendensen blant vinmakerne i Chile de siste tiårene har vært å identifisere nye vinområder og forstå hvilke druetyper som trives hvor, slik utnytter de landets stabile klima og varierte jordsmonn mer enn tidligere. Det at det i større grad enn tidligere dyrkes druer i de kjøligere delene av Chile, øker muligheten for å lage mer uttrykksfulle viner basert på et bredere utvalg av vindruer. Gjennom tidene har store deler av Chile vært dekket av isbreer. Erosjon fra breene som har trukket seg tilbake har lagt igjen rike mengder av mineraler, leire og stein. Et jordsmonn som dette sikrer god drenering og lav fruktbarhet, og sammen med et kjølig klima og lang vekstsesong hjelper til å lage konsentrerte druer med mye fruktighet og frisk syre.
De lagringsdyktige rødvinsdruene Cabernet Sauvignon, Carménère, Syrah og Pinot Noir stortrives i Chile og den eikeglade hvitvinsdruen Chardonnay, dyrket i Limarí lengre nord mot kysten, får fantastisk mineralitet fra jordsmonnet og et lite hint av salt som bringes inn fra Stillehavet.

Utforsk Chiles nasjonalskatter
Denne høsten lanserer chilenske Concha y Toro flere kvalitetsviner fra Chile i Bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Vinene som introduseres i Norge inkluderer bl.a. Cabernet Sauvignon i en klassisk Bordeaux-blend fra Puente Alto, Carménère fra Peumo ved elven Cachapoal, Syrah fra Colchagua Valley, samt Pinot Noir og Chardonnay fra Limarí. Lanseringen av disse vinene gir et utmerket utgangspunkt for å utforske den nye verdens kvalitetsviner nærmere, enten du ønsker smaksopplevelser til høstens matretter, eller utvide vinkjelleren med spennende vinskatter fra den nye verden.

 

Sjekk ut chilenske nyheter på Vinmonopolet.

Amelia Chardonnay

399,9 kr / 75 cl / Bestillingsutvalg

 • Hvitvin
 • Chile
 • 2021
Kompleks og mineralsk chardonnay med god struktur og floralitet.

Perfekt til sjømat. Passer også svært godt med kremete oster som Camembert og Brie.

 • Fine wine

Amelia Pinot Noir

399,9 kr / 75 cl / Bestillingsutvalg

 • Rødvin
 • Chile
 • 2021
Kompleks vin med smak av kirsebær og et hint av svart te. God mineralitet fra jordsmonnet.

Passer svært godt med charcuterie, sopp risotto og grillede grønnsaker.

 • Fine wine

Marques de Casa Concha Heritage

349,9 kr / 75 cl / Bestillingsutvalg

 • Rødvin
 • Chile
 • 2021
Fruktig vin med smak av kirsebær, bjørnebær og fersk tobakk. Faste tanniner med lang ettersmak.

Passer til grillet rødt kjøtt, viltkjøtt og tomat baserte sauser med rosmarin, timian og laurbærblad.

 • Fine wine

Emiliana Gê

699,9 kr / 75 cl / Bestillingsutvalg

 • Rødvin
 • Chile
 • 2016
Smak av mørk frukt og bær som plommer og bjørnebær, samt krydder som rosmarin, kløver og lavendel. Modne og godt integrerte tanniner.

Svært god match med rødt kjøtt, lam og vilt. Passer også til stekte grønnsaker og krydrete retter.

 • Fine wine

Carmín de Peumo Carménère 75 cl

799,90 kr / 75 cl / Bestillingsutvalg

 • Rødvin
 • Chile
 • 2019
Elegant og kompleks med dufter av krydder, blåbær, blyant og et snev av rips og tobakk. Fyldig, dyp og konsentrert smak av mørke bær og snev av mineraler. Behaglige tanniner.

Hjort, vilt og lam med krydret saus.

 • Fine wine