Fra California til Hitra

Fra California til Hitra
– Et lite reisebrev

Med storfint besøk av vinmaker Bob Blue fra California, satte vi oss i bilen fra Trondheim Lufthavn en vakker høstdag og kjørte ut til Hitra. Der hadde vi en avtale med HitraMat som skulle fortelle oss litt om historien til den berømte Hitrakrabben.

Ola Sirus Skjåk-Bræk hos restauranten Ansnes Brygger og vinmaker Bob Blue fra California. Foto: Stein Olav Sivertsen


Hitrakrabbe

Vi blir tatt imot av adm. direktør Anton Fjeldvær hos HitraMat. Selskapet er i dag en av Europas største krabbeprodusenter. Det var Antons bestefar, Sivert Fjeldvær som startet fiskemottak på det gamle handelsstedet Ansnes på Hitra i 1905. Her møter Golfstrømmen fra sør den kalde sjøen fra Barentshavet i nord. De spesielle havstrømmene gir optimale temperaturer og perfekte levevilkår for krabben. Dette gjør Hitra til det største fangstområdet for Taskekrabbe i Norge, og derav navnet Hitrakrabbe.

Etter et hyggelig og lærerikt besøk hos HitraMat går ferden videre til restauranten Ansnes Brygger som ligger kun et steinkast unna. Her er det forberedt krabbeoppskrifter som skal testes sammen med Chardonnay fra California.

Ansnes Brygger, krabbesalat og Chardonnay
Den smilende og engasjerte grunnleggeren Ola Sirus Skjåk-Bræk møter oss på Ansnes Brygger. Han forteller at 90% av maten de lager er fra lokale råvarer. Hjort, krabbe, kamskjell, laks, sjøkreps, reker, storfe og lam. De høster også urter, sopp og grønnsaker lokalt. De er spesialister på sjømat og er en av Norges største sjømatrestauranter.

Vi får servert to fantastiske retter og vinmaker Bob blir helt overveldet over alle de spennende smakene i krabbesalaten som er pyntet med både Oxsalis, Sitronverbena, og Spansk Kjørvel, og Ola er imponert over vinen. Pratet går livlig og det viser seg at Ansnes Brygger har planlagt en vintur til California i oktober, og dermed er neste treff allerede avtalt.

Her finner du oppskrifter på to av de deilige krabberettene vi fikk servert på Ansnes Brygger, Krabbesalat på rugbrødchips og Risoni med chiliolje.

Vintips
Til disse rettene anbefaler vi en Chardonnay som passer spesielt godt til skalldyr og fyldige fiskeretter.

Krabbesalat på rugbrødchips pyntet med friske urter som Oxsalis, Spansk kjørvel og Sitronverbena. Foto: Stein Olav Sivertsen

Se www.krabbe.no for flere krabbeoppskrifter.