Adventskos med sjokolade og vin

Når vintermørker og kulde nå tar sitt grep om oss trenger vi litt ekstra kos og hygge. At sjokolade er bra for humøret kjenner vi til. Sjokoladen frigjør endorfiner og serotonin i hjernen som kan gjøre deg lykkeligere og piggere.

Mørk sjokolade inneholder stoffet flavonol som skal kunne forebygge hjerte- og karsykdommer samt balansere blodtrykket. Kanskje ikke alt dette er vitenskapelig bevist og sjokolade spiser vi ikke for å være sunne, men for en stunds nytelse.

Sjokolade og vin
Sjokolade passer utrolig godt sammen med vin. For å få den beste smaksopplevelse er det viktig å velge rett vin til rett sjokolade. Hvilken type sjokolade du velger; hvit, mørk, melkesjokolade, søt, tørr, bitter, fet, slank eller smaksatt, setter rammer for hvilken vin som bør velges. En lysere sjokolade passer bedre med en lysere og lettere vin. Hvit sjokolade og lys sjokolade med lavt innhold av kakao, smaker flott sammen med fruktig hvitvin eller boblende champagne. En mørk sjokolade krever en fyldig rødvin, siden både vin og sjokolade inneholder tanniner, noe som oppleves tørrende.  Ved meget høy konsentrasjon av kakao passer portvin eller søt dessertvin best, ellers blir opplevelsen for bitter.

Vintips! Rødvin til sjokolade
En fyldig rødvin, gjerne laget på druene Malbec eller Syrah, med rik smak av mørke bær, middels kraftige tanniner og en frisk og tydelig syre smaker fantastisk med medium mørk sjokolade. Vinens naturlige restsødme og høye alkoholinnhold løfter kombinasjonen med den litt bitre mørke sjokoladen, prøv gjerne mørk sjokolade med litt havsalt eller nøtter.

Her kommer også tipset på verdens enkleste dessert å servere til;
-en skikkelig seig og mørk smaksbombe av en browniekake etter oppskrift fra www.detsoteliv.no:

Ingredienser
3 egg
4 dl sukker
2 dl hvetemel
6 ss kakao
2 ts vaniljesukker
300 g smør

Glasur:
100 g kokesjokolade
1,5 dl kremfløte

Fremgangsmåte:
Smelt og avkjøl smøret. Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i de øvrige ingrediensene og bland til en jevn deig.

Ha deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist nederst i ovnen ved 180°C i ca 30 min (kaken skal fortsatt kjennes litt ustekt ut i midten).

Avkjøl kaken helt i formen. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et passende fat. Oppbevar kaken i romtemperatur innpakket i plast frem til servering.

Rett før servering kokes kremfløten opp i en liten kjele. Ta kjelen av platen og tilsett kokesjokoladen i biter. La sjokoladen smelte i fløten. Rør glasuren jevn og ringle over kaken, mens den fortsatt er varm. Server kaken med en gang, sammen med pisket krem og eventuelle rester av sjokoladesausen.

Tips: Kaken får best konsistens om den får stå i romtemperatur. Kaken er selvsagt også god etter at sjokoladeglasuren har stivnet.

Diablo Dark Red

139,90 kr / 75 cl / Bestillingsutvalg

  • Rødvin
  • Chile
  • 2021
Intens duft av mørke frukter og bær med toner av mokkabønner og vanilje. Generøs og fyldig stil med sødmefull avslutning.

Rødt kjøtt, gjerne grillet og krydrede retter. Prøv den gjerne til mørk sjokolade, brownies eller sjokoladekake.