6 myter om rose

Du har nok hørt om den stadig mer populære, rosa drikken. Men hvor mye av det du har hørt er sant? Nå som rosévinssesongen er i full gang, passer det seg godt at vi gir deg litt bedre innsikt i rosévinens verden. Her er seks av de vanligste mytene om rosé.

 

1.Rosévin lages ved å blande rødvin og hvitvin

Den vanligste misforståelsen er at man blander rødvin og hvitvin for å få rosévin. I følge EU, er dette ikke lov. Eneste unntaket er i Champagne. Rosévin lages kun på blå druer og den vanligste metoden er å gjære vinen med skallkontakt som gir farge fra drueskallet.

 

2. Desto lysere farge desto bedre vin

Kvaliteten på vinen ligger faktisk ikke i fargen. Fargen bestemmes av ulike faktorer. Noen blå druesorter gir mørkere vin. Det er vinmakeren som bestemmer fargen på vinen ved å styre kontakttiden med drueskallet. En måte å få en lys farge på er å kun presse druene og ikke la drueskallet bli liggende i druemosten.

 

3. De beste rosévinene kommer fra Frankrike

Selv om det kanskje er franske viner som er mest kjent når det kommer til rosevin, ikke minst fra Provence, lages det utmerket roséviner i hele verden. Prøv for eksempel roséviner fra Sør-Afrika, USA, New Zealand eller Chile.

 

4. Roséviner er søte

Dette stemmer ikke, det er nesten tvert om. De fleste roséviner er i dag tørre og passer utmerket til forbrukernes ønske om vin med mindre sukker og sødme.

 

5. Kun kvinner drikker rosévin

Italienske og franske menn har drukket sin rosé i generasjoner, mens den norske mannen nok har holdt litt tilbake på de rosa dråpene. Dette er i endring og det er ikke lenger kun øl og tung rødvin som gjelder for norske menn. Økt utvalg og flere tørre roséviner gjør rosévin mer aktuelt for begge kjønn.

 

6. Rosévin fungerer ikke til mat

Dette er en påstand fra tiden da rosévin var søtere. Dagens roséviner er oftest ganske tørre med frisk og høy fruktsyre, og smaken ligger gjerne mellom fyldige hvite viner og lette røde viner. Det gjør at rosévin passer godt til lette kjøtt- og fiskeretter, salater og buffet.

 

Chilensk rosévin er svært anvendelig og passer like godt til varme som kalde retter, til lyst kjøtt, kylling og fisk og gjerne til salater og oster. De kan også nytes som aperitiff eller terrassevin. Her er en nydelig oppskrift på en forfriskende Rosé Sangria du lett kan lage på påskefjellet, og servere i den stekende solveggen:

 

Rosé Sangria med jordbær og mynte

Du behøver:

1-2 myntekvaster
2 dl rosévin
1 dl limesaft
2 ferske jordbær
1 dl sukkerlake (Kok 50/50 vann og sukker til sukkeret er oppløst)
Soda
Is

Slik gjør du:

Muddle myntblader og limesaft i et glass. Fyll glasset med isbiter. Hell i rosévin, sukkerlake og skivede jordbær. Toppes med soda etter smak. Ønsker du å lage en hel mugge med Rosé til 6 personer, ganger du bare oppskriften med seks.

Kilde: sweetpeasandsaffron

Viña Maipo Mi Pueblo Rosé BIB

359,90 kr / 300 cl / Basisutvalget

  • Rosé
  • Chile
  • 2022
En forfriskende rosévin med duft av blomster og friske røde bær. Smak av nektariner, rød grapefrukt og snev av urter. Ung, frisk og fruktig med en behagelig mineralsk finish.

Som aperitiff eller terrassevin. Perfekt til reker, salater og lett piknik-mat.

Casillero del Diablo Rosé BIB

379,90 kr / 300 cl / Bestillingsutvalg

  • Rosé
  • Chile
  • 2021
Smak og duft av jordbær, appelsin, grapefrukt og lette toner av urter som rosmarin og basilikum. Tørr stil med medium syre og slank avslutning. Lettdrikkelig og ukomplisert

Passer til salater eller til grillet kylling og kalkun. Perfekt til grillet laks, scampi, reker, sjøkreps og ikke minst blekksprut.