6 myter om rosévin

Vi kan fastslå at rosévinssesongen er i full gang, men hva er egentlig sant om rosevin? Det finnes mange misforståelser og myter om rosévin og her er seks av de vanligste mytene.

1. Rosevin lages ved å blande rødvin og hvitvin
Den vanligste misforståelsen er at man blander rødvin og hvitvin for å få rosévin. I følge EU, er dette ikke lov. Eneste unntaket er i Champagne. Rosévin lages kun på blå druer og den vanligste metoden er å gjære vinen med skallkontakt som gir farge fra drueskallet.

2. Desto lysere farge desto bedre vin
Kvaliteten på vinen ligger faktisk ikke i fargen. Fargen bestemmes av ulike faktorer. Noen blå druesorter gir mørkere vin. Det er vinmakeren som bestemmer fargen på vinen ved å styre kontakttiden med drueskallet. En måte å få en lys farge på er å kun presse druene og ikke la drueskallet bli liggende i druemosten.

3. De beste rosévinene kommer fra Frankrike
Selv om det kanskje er franske viner som er mest kjent når det kommer til rosevin, ikke minst fra Provence, lages det utmerket roseviner i hele verden. Prøv for eksempel roséviner fra Sør-Afrika, USA, New Zealand eller Chile.

4. Roséviner er søte
Dette stemmer ikke, det er nesten tvert om. De fleste roséviner er i dag tørre og passer utmerket til forbrukernes ønske om vin med mindre sukker og sødme.

5. Kun kvinner drikker rosévin
Italienske og franske menn har drukket sin rosé i generasjoner, mens den norske mannen nok har holdt litt tilbake på de rosa dråpene. Dette er i endring og det er ikke lenger kun øl og tung rødvin som gjelder for norske menn. Økt utvalg og flere tørre roséviner gjør rosévin mer aktuelt for begge kjønn.

6. Rosévin fungerer ikke til mat
Dette er en påstand fra tiden da rosévin var mer søte enn tørre. Dagens roséviner er oftest ganske tørre med frisk og høy fruktsyre og smaken ligger gjerne mellom fyldige hvite viner og lette røde viner. Det gjør at rosévin passer godt til lette kjøtt- og fiskeretter, salater og buffet.

Chilensk rosévin er svært anvendelig og passer like godt til varme som kalde retter, til lyst kjøtt, kylling og fisk og gjerne til salater og oster. De kan også nytes som aperitiff eller terrassevin. Her er en nydelig oppskrift på en forfriskende Rosé Sangria du lett kan lage i vår- og sommervarmen.

Rosé Sangria med jordbær og mynte

Du behøver:
1-2 myntekvaster
2 dl rosévin
1 dl limesaft
2 ferske jordbær
1 dl sukkerlake (Kok 50/50 vann og sukker til sukkeret er oppløst)
Soda
Is

Slik gjør du:
Muddle myntblader og limesaft i et glass. Fyll glasset med isbiter. Hell i rosévin, sukkerlake og skivede jordbær. Toppes med soda etter smak. Ønsker du å lage en hel mugge med Rosé Sangria til 6 personer, kan du gange oppskriften med seks.

Kilde: sweetpeasandsaffron