Naturvin, organisk, biodynamisk, vegansk eller økologisk vin – eller helt normalt fremstilt vin? Hva burde du egentlig velge når du ønsker å minimere ditt klimafotavtrykk? Rød, hvit eller rosé? Spiller det noen rolle? Bli med oss videre og la oss hjelpe deg på vei til å bli en mer bevisst vinelsker. Inspirere deg til å gjøre bedre valg, for miljøet og for samvittigheten.
Det føles godt å sette seg ned etter en lang dag og bare slappe av, lese en bok eller nyte utsikten fra påskefjellet. Men når vi sitter der og nyter utsikten, så ønsker vi også at denne flotte naturen vi omgir oss med også skal kunne nytes av alle generasjonene som kommer etter oss. Nordmenn flest elsker naturen og ønsker at våre egne fotavtrykk på kloden skal være så usynlige som mulig – når det kommer til bilen vi kjører, maten vi handler, klær og andre ting vi shopper, og også når det kommer til vinen vi drikker.
Det er kanskje ikke så lett å forstå seg på alle ulike begreper og ord som brukes om miljøvennlig vin. Ikke for den vanlige forbrukeren, og for dem som har begynt å lese seg litt opp kan det også fort gå litt i surr. For mange vinelskere er dette stadig viktigere når du står der inne på Vinmonopolet og titter deg rundt i hyllene etter rosévin nå til påsken. Hvilket merke skal og burde jeg velge med tanke på miljøet? Hva er den mest klimavennlige rosévinen å ta med seg opp på hytta?
Emballasjen har mye å si
Det første du bør ta hensyn til er faktisk emballasjen! Det er det aller viktigste. Ca. 40 % av klimafotavtrykket til produktene på Vinmonopolet kommer fra produksjon av emballasje, og tunge flasker er den absolutte klimaverstingen. Derfor, når du vil ta hensyn til miljøet – velg emballasje som veier lite. Plastflasker og kartong kan resirkuleres og letter klimabelastningen. Glass kan også brukes om igjen, men utfordringen er all energien som brukes når flaskene må smeltes om. Og den energien er dessverre ikke fornybar.
Det aller beste er kartong og poucher (stående vinpose). Mye innhold og lite emballasjevekt. En tom flaske vin veier ca. 400 gram. Den aller tyngste flasken på polet veier faktisk hele 1,4 kilo – uten vin. Plastflaskene (PET-flasker) veier til sammenligning 50 gram. Her er valget, for mange, ganske enkelt. Glassflasker med vin vil nok fortsette å være populært i årene fremover, for vin som ikke skal lagres, er smaken den samme uansett om vinen er på kartong, pouch eller flaske. Mest handler det om en inngrodd følelse for mange – at det føles mer eksklusivt å sprette en flaske vin fra en tung glassflaske, enn å åpne en kartong. Det er følelser, tradisjon og vaner som spiller inn. Men vaner vil forandre seg etter hvert som årene går, og det ser vi allerede i dag. Hvis det absolutt ikke er aktuelt å servere gjestene vin direkte fra boksen, så finnes det masse fine karafler å servere fra!
Mange husker kanskje motstanden vi hadde mot øl på boks og brus på plastflaske? Vel, vi overlevde det, gjorde vi ikke? Beviselig er vi inne i en positiv endring, heldigvis.
Hva med transporten?
Hvis du har oppdaget og funnet din favoritt blant de chilenske rosévinene, som nå flere og flere åpner øynene for, så tenker du kanskje at siden Europa er nærmere Norge så må jo italienske og franske viner være mindre klimabelastende? Det som overrasker her er at chilenske viner ofte kan være et bedre valg for miljøet. Chilenske viner fraktes oftest med båt.
Miljøvennlige vinprodusenter
I vinens verden finnes mange vinproduserende land og enda flere vinprodusenter. Stadig flere interesserer seg for vin som fag og fordyper seg. De reiser inn i vinens verden for å oppdage, utforske, smake og føle. En kompleks verden som aldri slutter å overraske. Men det er spesielle ting som skiller vinprodusentene som du absolutt burde bite deg merke i – nemlig hvor stort miljøfokus produsentene selv har. Hvor opptatt er de av miljøet og klimaet? Det er ikke alltid du finner dette på selve produktet. Derfor kan det være en idé å søke litt inne på produsentenes nettsider selv. Kanskje blir du litt inspirert på veien også til å lære deg mer om vin?
La oss ta et eksempel. Siden det snart er påske og solens ståler blir mer varmende, dreier salget seg mer mot rosévin. Og siden stadig flere finner favoritten sin i rosévin fra Chile, så tar vi for oss Chile.
Emiliana Organic Vineyards
Chilenske Emiliana Organic Vineyards er et godt valg for den miljø- og kvalitetsbevisste vinelskeren. Emiliana prioriterer samfunnsansvar og er sertifisert Fairtrade og IMO – Fair for Life. Emiliana er blitt en av verdens største økologiske vingårder, med sine 1200 hektar økologiske og biodynamisk dyrkede vinmarker. Emiliana var den aller første vingården som begynte med økologisk og biodynamisk vindyrking i Chile, og feirer faktisk 20-års jubileum i år med denne typen miljøvennlig vin. I landbruket med denne typen tas det bedre vare på jordsmonnet, vannet og luften. Miljøproblemer unngås på sikt og kvaliteten på druene forbedres, slik at vinen rett og slett blir bedre. Smaker bedre, er bedre og føles bedre for samvittigheten. Et bedre valg, rett og slett. Hos Emiliana fremmes økologisk praksis med totalt fravær av kjemiske sprøytemidler, ugressmidler og syntetisk gjødsel.
«Emiliana har to grunnprinsipper: Omsorg for miljøet og respekt for de ansatte. Interaksjonen og harmonien mellom jorden, dyr, planter og mennesker skaper en balanse som gir ekstraordinære og frodige vinranker», sier de selv på sine nettsider.
Slike statements kommer ikke fra ingenting. Det lover noe til oss som vil bry oss litt ekstra. Vi i VCT tror på og håper på at alle – forbruker og produsent – gjør sitt for å ta gode valg for miljøet, kloden, oss selv og alle dem som skal komme etter oss. Interessen for økologisk vin øker sterkt, og det er spesielt de yngre kundegruppene som blir mer og mer interesserte. Det lover godt for fremtiden! Vi håper vi har gjort det litt enklere for deg, i hvert fall, til å selv ta grep som gjør at du kan nyte en rosé i påskesola med god samvittighet. Reis inn mot påskefjellene i år på en litt mer miljøvennlig måte. Da smaker påsken bedre. Se etter merket «Miljøsmart emballasje», så er du veldig langt på vei.
Et lite tips på veien; nøkkelen til en god påskeferie er å pakke lett.
Ha en god, rosa påske, alle sammen.
Miljøvennlig vintips!
Økologisk, vegansk og miljøsmart rosévin fra Chile. Passer å drikke alene, men er også perfekt følge til mat som lyst kjøtt, kylling, skalldyr og salater.
Til påskelammet
En kraftig Carmenere i bag-in box som i tillegg er miljøsmart og økologisk passer perfekt til påskelammet.