Det er ingen tvil – flere nordmenn vil ha vin fra Chile. Mens klassiske vinland som Italia og Tyskland opplever nedgang på Vinmonopolet, så surfer Chile på en positiv salgsbølge i år som i fjor.
Salget av vin på Vinmonopolet har hatt moderat vekst per oktober hittil i år, opp 1,1 % sammenlignet med samme periode i 2015. Årsakene kan være mange: økt taxfreesalg, grensesalg eller økonomiske nedgangstider. De klassiske vinlandene som Italia og Tyskland opplever salgsnedgang, og rødvin fra Frankrike går videre ned. Chile puster dem nå i nakken, med 9,5 % salgsvekst per oktober hittil i år, og hakk i hel følger USA og Portugal med videre vekst.
Chiles suksess bygger på flere faktorer:
God pris – bedre kvalitet – mindre alkohol
Chile leverer gode viner i forhold til prisen. I lang tid har landet utelukkende vært forbundet med rimelige «value-for-money»-viner, men på 80-tallet gjorde etterspørsel fra utlandet at det ble fokus på å produsere mer kvalitetsvin. I dag har disse vinene for lengst sett dagens lys, og resultatet beviser at Chile kan mer enn å produsere rimelig volumvin. Nytt nå er at Chile også leverer viner i mellomprissjiktet. Trenden er middelprisede kvalitetsviner med typisitet. Viner som er friske og har mindre alkohol enn tidligere. Det vil si gode kvalitetsviner som er unike, men som de fleste har råd til. Disse nye chilenske vinene finnes nå på markedet og de får positiv oppmerksomhet av norske vinjournalister.
Innovasjon og fagkunnskap
Tendensen blant vinmakerne i Chile de siste tiårene har vært, i økende grad, å identifisere nye områder hvor vindruer kan gro godt. I tillegg utfører de nøyaktige analyser for å finne og plante den druetypen som vil gi best vin ut fra forutsetningene. Vinmakerne utnytter landets varierte klima mer enn tidligere. De har heller ingen rigide vinlover å ta hensyn til, som i mange tilfeller begrenser innovasjon og utvikling. Det at det i større grad enn tidligere dyrkes druer i de kjøligere delene av Chile, øker muligheten for å lage mer uttrykksfulle viner basert på et bredere utvalg av vindruer. Flere internasjonalt store vinprodusenter har for lengst etablert seg i Chile på grunn av klimaforholdene.
Utvalg og tilgang
Chile har endelig fått litt mer plass på Vinmonopolet. I 2015 og hittil i år ble det henholdsvis lansert syv og fem viner i basissortiment fra landet – viner som representerer det nye Chile. Vinmonopolet har et bredt sortiment av vin og det lanseres mange nye produkter annenhver måned. I basissortimentet finnes det totalt 1620 produkter, så mange som 320 av disse er varianter av vin fra Italia, kun 46 varianter fra Chile. Ennå har norske konsumenter ikke et bredt nok utvalg av chilenske viner tilgjengelig. Vi får se hva 2017 har å tilby.