Chile

Maipo

Vinlandet Chile

Chile er en del av den nye verden, men vin har vært laget på den europeiske druefamilien Vitis Vinifera helt siden 1500-tallet, da spanske misjonærer brakte vinranker med seg fra hjemlandet. På denne tiden var vin viktigst i religiøse sammenhenger, men på 1800-tallet utviklet vin seg til å bli en selskapsdrikk med en selvfølgelig plass på middagsbordet.

Don Melchor de Concha y Toro, grunnleggeren av Viña Concha y Toro, slo seg ned i Maipodalen på midten av 1800-tallet og plantet vinranker som han importerte fra Bordeaux, og i begynnelsen av 1900-tallet blomstret Chile’s vinhandel. Mens Europas vingårder ble lagt øde av vinlusen Phylloxera Vastatrix, ble Chile beskyttet av sine naturlige barrierer. Atacama – verdens tørreste ørken i nord, de mektige Andesfjellene i øst, Stillehavet i vest og isbreene mot sør.

Chile var derfor det første landet i den nye verden som kunne eksportere kvalitetsvin tilbake til Europa. På grunn av disse naturlige barrierene mot naturplager er chilenske vinstokker fortsatt av ren europeisk avstamning.

I dag rangeres Chile som nummer ni av verdens største vinproduserende land, og i Norge ligger chilenske viner på en femteplass med en stadig økende interesse. Årsakene til at viner fra Chile er så populære er mange, men en avgjørende faktor er det unike mangfoldet Chile besitter.

Chile er utrolig langstrakt, med vinproduksjon mellom 30. – 40. sydlige breddegrad. Dette medfører at Chile har en stor variasjon av forskjellige jordsmonn og klimaer. Central Valley omfatter flere av de viktigste vinområdene, og er beskyttet av Andesfjellene i øst og en åskjede mellom vinmarkene og Stillehavet i vest. De nordlige og sørlige dalene representerer rake motsetninger, med den ekstremt tørre Atacama ørkenen i nord og de mektige isbreene i sør.

De klart viktigste faktorene for klimaet i vinområdene er nærheten til Stillehavet på den ene siden og høyden over havet på den andre siden, når man nærmer seg Andesfjellene. Både Stillehavet og Andesfjellene bidrar med kjølende vinder som forlenger vekstperioden for vindruene, noe som igjen gir økt smakskonsentrasjon på druene.

LIMARÍ VALLEY

er et av de nordligste vinområdene i Chile. Området består hovedsakelig av ørkenlandskap og har mye sol. Men fordi området er kystnært får området svalt klima med kalde netter. Limarí har nesten ikke nedbør og det mineralrike jordsmonnet egner seg svært godt for Chardonnay og Pinot Noir blant annet. Limarí er et av de mer spennende områdene i Chile og gir viner med en særegen identitet og kvalitet.

ACONCAGUA VALLEY

domineres av et varmt, tørt klima innenlands og kjølige havbriser mot kysten. Her trives både Syrah, Cabernet Sauvignon og Carmenere.

CASABLANCA VALLEY

har et av de kjøligste klimaene i Chile, takket være de kalde morgentåkene som preger denne delen av Stillehavskysten. Området er perfekt for grønne, aromatiske druetyper som Sauvignon Blanc, Gewürztraminer , Viognier og Chardonnay. Det eksprimenteres også i økende grad med Pinot Noir.

SAN ANTONIO VALLEY

er et kystnært område, og dermed preget av et svalt og maritimt klima. I dette området dyrkes frisk Sauvignon Blanc og noe av landets beste Pinot Noir. San Antonio omfatter også Leyda Valley.

MAIPO VALLEY

er det mest berømte av Chiles vinområder, selv om den er langt fra den største. Dalen ligger rett sør for Santiago og har en hovedvekt av blå druer, med et perfekt klima for Cabernet Sauvignon og Syrah. Viktige underområder er blant annet Pirque og Puente Alto i de høyere områdene i øst, mot Andesfjellene. Herfra kommer kanskje Chiles beste viner.

RAPEL VALLEY

deles som oftest inn i underområdene Colchagua og Cachapoal. Dette fordi Colchagua har et klima med klart maritimt preg, mens Chachapoal er mere dominert av Andesfjellene. Rapel står for smakfulle og kraftige røde viner. Her finnes mye Merlot, Carmenere, Syrah og Cabernet Sauvignon.

CURICÓ VALLEY

har to veldig forskjellige klimatyper; i øst er klimaet kjølig med kalde vinder fra Andesfjellene. I vest beskytter en åskjede mot Stillehavet og klimaet blir tørt og klart varmere. På grunn av disse klimaforskjellene har Curicó ingen dominerende druetype, men produserer et vidt spekter med druer av generelt høy kvalitet.

MAULE VALLEY

er en kjølig region, preget av mye skyet vær og Stillehavsinnflytelse mot vest. Tidligere dominerte den masseproduserte druetypen Pais, men nå fokuseres det på kvalitet hvor Cabernet Sauvignon og Syrah utmerker seg. Maule er Chiles største vinområde.

ITATA, BÍO-BÍO OG MALLECO VALLEY

er de sørligste vinområdene i Chile. I Bío-Bío er klimaet ekstremt maritimt, ettersom den kystnære åskjeden er meget lav. Mer regn og færre soltimer gir et langt kaldere klima. Bío-Bío er et oppadstormende område med mange nye spennende viner.