Zinfandel – Californias signaturdrue

Zinfandel, en robust og fruktig rebell som tar deg med på en reise av smak, fra mørke og røde bær til svart pepper, nellik og lakris. Som en av de eldste og mest ærverdige vindruer, er California stolte av å kalle zinfandel sin signaturdrue.

Zinfandel fra California

Zinfandel- historisk og mystisk drue

Inntil nylig var zinfandel Californias «mystery grape» fordi dens opprinnelse var ukjent. DNA-analyser har bekreftet at zinfandel-druen stammer fra Crljenak Kastelanski, en gammel kroatisk drue. Italias primitivo stammer også fra Kroatia og har samme DNA som zinfandel. Men, forskjeller i vinranken og størrelsen på drueklasene skiller zinfandel fra sine genetiske tvillinger, i tillegg er det kombinasjonen av dyrking, jordsmonn og vinproduksjon som gir zinfandel fra California sin særpregede smak og stil og gjør den til en del av Amerikas historie.

Historie i et glass

Zinfandel ble introdusert i California i løpet av gullrushet i 1849 og ble plantet i stor skala. Den overlevde phylloxera og forbudstiden fra 1920-1933 og trives meget godt i Californias typiske klima og jordsmonn. Disse knudrete gamle vinstokkene produserer små drueklaser med rik frukt og syre, noe som gir konsentrerte og smakfulle viner. Zinfandels popularitet og arealområder fortsetter å vokse og vinstokkene finnes på nærmere 5000 hektar i California og er plantet i 45 av 58 fylker. Noen av de mest kjente områdene som dyrker zinfandel er Lodi, Mendocino, Napa Valley, Paso Robles, Sierra Foothills og Sonoma County.

Det typiske California

Fyldig og festlig, uavhengig og upretensiøs, allsidig og individuell, Zinfandel-druen illustrerer den Californiske livsstilen perfekt. California zinfandel har vokst utover sin kultstatus og er nå en internasjonalt anerkjent drue på grunn av sin unike og spennende karakter. Zinfandel er en suksess til mange ulike retter. Gjerne sammen med lammelår, pizza og selv sjokoladekake for de som liker rødvin og sjokolade sammen. En fyldig og krydret zinfandel-vin går godt til krydrede asiatisk og indisk retter og selvsagt til California sin signaturrett; grillmat.