Smaken av jul

Julen nærmer seg raskt nå og det er mange av oss som gleder seg til juleribbe og sprøstekt svor. Her får du oppskriften på hvordan du får til en perfekt ribbe og hvilken vin som passer til.


Foto: Matprat.

INGREDIENSER:
4 porsjoner

  • 2 kg tynnribbe eller familieribbe
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • ca. 2 dl vann

SLIK GJØR DU:

  1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni ribben inn med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.
  2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.
  3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.
  4. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time. Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden:
Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grillfunksjon. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.

Kilde: matprat.no

Vintips:
Til den smaksrike juleribba passer det aller best med modne viner som har god fruktighet og myke tanniner. Syrah-viner med sin rike fruktkarakter, innslag av pepper og ikke minst sin friske syre og milde tanniner er som skapte for dette møre kjøttet. Til juleribba anbefaler vi derfor denne rødvinen.