Spicy blåskjell & Riesling

Blåskjell finnes langs hele norskekysten og er som vi vet best på høsten og vinteren. Da er det kjølig i vannet og blåskjellen er ferdig med å gyte. I gyteperioden om våren og sommeren mister de mye av den gode smaken. Men nå har blåskjellene bygd opp energilagrene sine, og er fyldige og klare for gryten.

Blåskjell er enkelt å tilberede og kan serveres på mange ulike måter. Noen foretrekker klassiske hvitvinsdampede blåskjell og noen lager den gjerne med tomatisert saus. Men, hvorfor ikke prøve chiliblåskjell? Her skal både tomater, chili og hvitvin i gryta.

Oppskrift chiliblåskjell
(
6 personer)

Ingredienser:
1 kg blåskjell
1 løk
1 rød chili
4 fedd hvitløk
0,5 dl olivenolje
1 sitron
1/2 boks med knuste tomater
0,5 dl søt chilisaus
1 dl Schloss Bockfliess Riesling
1 ts salt
pepper
0,5 dl persille, hakket
1 liten bunt basilikum, fersk

 

Slik gjør du:

  1. Vask og skrubb blåskjellene i kaldt vann. Kast alle skjell som er ødelagte eller ikke lukker seg.
  2. Hakk løk, chili og hvitløk og stek det i noen minutter i olivenoljen i en kjele. Ta deretter i blåskjellene, sitronsaft, knuste tomater, chilisaus og vin. Salt og pepper.
  3. Sett lokket på og kok til blåskjellene har åpnet seg, det tar 5-7 minutter. Kast blåskjellene som ikke har åpnet seg etter tilberedningen.

Dryss over de friske urtene og server, enten med bare et godt brød eller med spagetti.

Kilde: tasteline.com

 

Vintips!


Blåskjell i seg selv har en mild smak, men i denne oppskriften skal det brukes chili. Da er Riesling et perfekt følge. Den aromatiske Riesling-druen kommer til sin fulle rett når rettene blir mer spicy, i tillegg trengs også frisk syre og fruktighet. Riesling fra Østerrike har alt dette og passer utmerket til blåskjell med chili. God fornøyelse!