Chiles unike rødvinsdrue Carmenere

Nå har du sjansen til å bli bedre kjent med Chiles unike rødvinsdrue Carmenere.

Vinmonopolet løfter Carmenere-druen ved å lansere to biodynamiske smaksbomber i basissortimentet. Carmenere på sitt beste gir komplekse smaker av mørke bær og frukter med preg av tobakk, urter og krydder.

Oppdagelsen av Carmenere i Chile
I november 2019 var det 25 år siden gjenoppdagelsen av Carmenere-druen i Chile. Det var den fransk ampelografen (ekspert på å identifisere druevarianter) Jean Michel Boursiquot, som i en omvisning i chilenske vinmarker oppdaget at det man trodde var Merlot, faktisk var Carmenere. I tillegg til formen på bladene, var det de litt spesielle blomstene som Carmenere-planten har, som gjorde at han ble sikker i sin sak og kunne si; «dette er Carmenere!»

Chiles unike rødvinsdrue
Carmenere er en av de eldste druesortene fra Europa og har sitt utspring i Bordeaux. Den ble antatt utdødd av phylloxera-utbruddet som i 1870 startet i Frankrike og spredte seg over hele Europa. Fordi Carmenere er kjent som en vanskelig druesort å dyrke, gjenopptok ikke franskmennene denne sorten da de endelig var i stand til å gjenplante sine vingårder. Vinverden hørte ikke om Carmenere-druen på mange år og trodde at denne gamle druesorten ikke fantes mer. 120 år senere dukket imidlertid Carmenere opp i Chile, landet som aldri ble angrepet av vinlusen. Carmenere dyrkes ikke i mange land, men stortrives i det chilenske klimaet og regnes i dag som Chiles signaturdrue.

En fyldig og fruktig Carmenere passer veldig godt til alle typer kjøtt, gjerne grillet. Spennende til vilt. Prøv også Carmenere til lam og krydret mat som meksikansk eller curry.