Crispy Chicken & amerikansk Chardonnay

Crispy Chicken & amerikansk Chardonnay

– en spennende og litt annerledes kombinasjon

 

Amerikansk Chardonnay lagret på bourbonfat er perfekt til lyst kjøtt og en ekstra god match til kylling. Så hvorfor ikke go all american style og prøv den til crispy chicken?

 


Foto: iStock

Crispy chicken er populær amerikansk kosemat, spesielt i sørstatene siden særlig en mann i Kentucky gjorde fried chicken til en ikonisk rett. I 1940 ble Harland Sanders ferdig med sin oppskrift på 11 typer krydder og en helt spesiell tilberedningsmetode som gjorde hans fried chicken crispy og velsmakende. Å ja, du har gjettet riktig, det er snakk om Kentucky Fried Chicken (KFC). Vi anbefaler derimot å lage din egen smakfulle crispy chicken hjemme.

Denne oppskriften på crispy chicken kombinerer triksene som sikrer den saftigste og sprøeste kyllingen hver eneste gang.

Ingredienser

4-6 personer

 • 1 kg kyllingklubber/ kyllinglår eller kyllingfileter, vinger, bryst etc.
 • 5 dl kefir
 • 3 dl hvetemel
 • 2 ts paprikapulver
 • salt og pepper etter smak
 • 2-3 liter vegetabilsk olje til steking

Ha mel, paprikapulver, salt og pepper i en bolle. Vend kyllingen først i kefir, deretter i melblandingen. La hvile på rist i 20 minutter. Dette er avgjørende for et godt og crispy resultat.

Fyll en stor kjele/panne (støpejern er best) ca 1/3 til 1/2 full med vegetabilsk olje. Varm opp oljen til 180 °C, bruk termometer eller en treskje for å sjekke temperaturen. Når oljen bobler rundt skjeen, er den passe varm. Ha i så mange kyllingbiter som gryten kan holde, men husk at for å sikre en god skorpe og jevn steking må du ikke steke for mange biter samtidig. Stek kyllingen i 10-15 minutter til kjernetemperaturen er på 70 grader.

*Husk at varm olje kan antenne, så forlat aldri kjelen. Ha et lokk i nærheten for å kvele eventuelle flammer.

Legg den stekte kyllingen på tørkepapir. Avhengig av hvor mye kylling du har, kan det hende du må steke på skift. Ha den ferdige kyllingen i en litt varm ovn (ca. 100 grader) mens du forbereder resten.

 

Hva gjør denne stekte kyllingen så sprø?

 • Å la kefir og melblandingen trekke inn en stund og få en pastalignende konsistens er nøkkelen til sprøhet på utsiden og saftighet på innsiden.
 • Paprikakrydder tilfører røyksmak og hjelper med å brune kyllingen.
 • Har du cornflakes i huset? Mange amerikanere bruker også knuste cornflakes i melblandingen.

Server gjerne med søtpotetfries og en enkel & frisk salat til gjerne med mango.

 

Vintips!
Klassiske, amerikanske viner laget på Chardonnay har en den karakteristisk friskhet fra sitrus og eksotiske frukter, men velger man Chardonnay lagret på bourbonfat tilføres en rik tekstur og et pent smørpreg med spennende ettersmak med lett røyk- og sødmepreg.  Det fyldige smaksbildet gjør den perfekt til Crispy chicken med litt spicy sweet chilisaus.

 

1000 Stories Bourbon Barrel Aged Chardonnay

179,90 kr / 75 cl / Testutvalget

 • Hvitvin
 • USA
 • 2021
Frisk duft av røde epler, lime, og fersken. Lagringen på bourbonfatene gir et lett preg av krydder og vanilje. Rund og kremet munnfølelse. Røff og lang ettersmak med frekt bourbonpreg som gir toner av honning, vanilje og et snev av røyk.

Perfekt til kyllingretter; enten på grillen, som burger eller honningglasert crispy chicken. Prøv gjerne "beer can chicken"