Er du klar for årets grillsesong?

Nå tørker vi støvet av grillen og gjør klart for årets grillsesong. Vi nordmenn er glade i å være ute og da tar vi også veldig ofte grillen i bruk. Vi nyter en liten mini-ferie i hagen, ute i skogen eller ved sjøen, og både små og store liker dette samværet.

Det meste kan grilles og fisk, grønnsaker og frukt smaker nydelig på grillen. Men for mange hører også et saftig kjøttstykke med, og den perfekte kombinasjonen for å få med både kjøtt og litt grønt er grillspyd.

Foto: Matprat.no

Grillspyd er sunn og lettvint grillmat og kan varieres i det uendelige. Kjøttbiter, grønnsaker og eventuelt frukt bør deles opp i like store biter, og på 5-10 minutter har du et ferdig måltid. Her får du tips til noen deilige chilenske grillspyd du kan lage på grillen i sommer.

Hvis du bruker trespyd bør de bløtlegges i kaldt vann i ca. 20 minutter på forhånd. Da unngår du at de begynner å brenne.


Chilenske kyllingspyd
4 stk kyllingfilet

Ingredienser:
Marinade
Saft av 2 stk appelsin
Saft av 1 stk sitron
1 båt finhakket hvitløk
½ ts tørket oregano
½ ts malt spisskummen
¼ ts malt nellik
¼ ts malt kanel
1 ts salt
¼ ts pepper

Pebre – chilensk salsa
5 ss olivenolje
 ss hvitvinseddik
4 ss vann
6 ss finhakket frisk koriander
1 stk hakket sjalottløk
½ stk finhakket rød chili
1 båt finhakket hvitløk
½ ts salt

Polenta
5 dl vann
½ ts salt
1 dl polenta
50 g smør i terninger
2 ss revet parmesan
¼ ts pepper

Det finnes mange typer polentamel. Noen typer trenger lang koketid, mens det for andre typer kun trengs et lite oppkok. Les gjerne på pakken for koketips.

Fremgangsmåte:

  • Bland alle ingredienser til marinaden i en liten skål.
  • Skjær kyllingfilet i tykke strimler og legg dem i en plastpose. Hell på marinaden og knyt posen godt igjen. Mariner kjøttet i kjøleskap i minst 4 timer, gjerne natten over.
  • Ta kyllingstrimlene ut av marinaden og tre dem på spyd.
  • Rør sammen alle ingredienser til pebre.
  • Kok opp vann, ha i salt og pisk inn polentamel. Pisk godt i ca. 1 minutt til polentaen blir passelig tykk i konsistensen. Trekk kasserollen av platen og rør inn smør og parmesan. Smak til med salt og pepper.
  • Grill spydene på direkte varme til de er gylne og gjennomstekte, ca. 6 minutter. Snu spydene ofte slik at det ikke brenner seg.
  • Rens granateple og dryss granateplekjerner over kyllingspydene ved servering. Pynt gjerne med frisk koriander.

Kilde: Matprat.no

Vintips:
Hvordan velger man vin til grillet kjøtt? Marinader, krydder, røyk og noen svidde grillskorper hører med når man griller og da trengs en vin med rikelig fruktsødme og strukturerte tanniner. Det har Carmenere. Carmenere-druen regnes som Chiles nasjonaldrue, den stortrives i det varme klimaet i Chile, med solrike dager og kjøligere netter. Carmenere passer veldig godt til alle typer kjøtt, den er spennende til vilt, lam, krydret mat som meksikansk eller curry, og den er helt perfekt til grillet kjøtt. Vi anbefaler derfor Carmenere til sommerens grillmat.