USA

Eksperimentering, forskning, innovasjon og markedsorientering har ført til at USA har fått et godt rykte for vinene sine. USA var pionerer innenfor vinproduksjonen på 1960- og 70-tallet og de har bidratt til nytenking i vinindustrien verden over siden da.

California står for over 90 % av vinproduksjonen i USA og er det mest kjente vinområdet i landet. Det er også den viktigste staten med tanke på kvalitet og kvantitet, men Oregon og Washington har også bemerket seg i nyere tid.

Amerikansk vin er kanskje mest kjent for den karakteristiske druen Zinfandel som er i familie med Primitivo-druen. Men også Pinot Noir, Merlot, Syrah, Riesling, Sauvignon Blanc og flere andre europeiske druer benyttes i dag til amerikansk vinlaging. På 1960- og 70-tallet ble det satset på druer som var økonomisk gunstige og, ikke minst, populære. Vinprodusenter i California tok med de mest populære druene fra Frankrike, hovedsakelig Cabernet Sauvignon og Chardonnay, og dyrket dem i hjemlandet. I 1976 var det mange som ble sjokkerte da amerikanske viner av disse druene vant over franske anerkjente vinhus under en blindsmaking i Paris (Paris Wine Tasting of 1976).

Det blir dyrket vindruer i alle stater i USA, men California er den største staten innenfor vinproduksjon. California består av totalt fem vinregioner, North Coast, Central Coast, Southern California, Sierra Foothills og Central Valley, som i sin tur er oppdelte i subregioner, såkalt County’s. Hvert County er i sin tur oppdelte i ytterligere spesifisert områder som heter Valley’s. Man kan dele opp i enda mindre områder, såkalte AVA’s (American Viticultural Areas), som gir en garanti for at minst 85% av druene i vinen kommer fra dette området hvis det står på etiketten.

De største og mest kjente områdene for vinproduksjon ligger i North og Central Coast, slik som Sonoma, Napa Valley, Mendocino, Monterey, Santa Cruz, Santa Maria og Paso Robles.

CENTRAL VALLEY

Central Valley ligger mer inn i landet enn de andre vinområdene og er Californias varmeste område hvor vindruer blir dyrket. Klimaet er varmt og stabilt med lite nedbør. Området er et av verdens mest produktive jordbruksområder og det er først og fremst rimeligere viner som kommer herfra, med unntak fra underområdene Lodi og Clarksburg som også produserer høyere kvalitet.

NAPA COUNTY

Området er ett av verdens og Californias mest kjente vindistrikt som ble utviklet allerede på 1800-tallet. Under gullrushet på midten av 1800-tallet tok utviklingen for alvor fart og antallet vinprodusenter økte kraftig. I dag er Napa Valley en av de mest populære turistdestinasjonene i California og vinprodsentene ligger tett i tett oppover dalen.

Napa har et middelhavsklima med noen variasjoner fra sør til nord. Sør ligger nærmere sjøen og er dermed noe kjøligere enn i nord. Klimaet er perfekt for druedyrking og er meget stabilt.

Cabernet Sauvignon er den desidert viktigste druen i Napa Valley. Ander druer som er viktige er Zinfandel, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Sangiovese og Nebbiolo. Den velkjente grønne druen Chardonnay dyrkes mye, men Colombard, Chenin Blanc og Riesling har også stor betydning

MENDOCINO COUNTY

Mendocino ligger nord for San Francisco langs kysten i regionen North Coast. Området blir naturligvis påvirket av Stillehavet som kjøler ned vinmarkene om natten, ellers er klimaet solrikt og stabilt og mange vinmarker blir også skjermet mot havet av fjell.

Mendocino County i California

Mendocino County har blitt kåret til den grønneste vinregionen i USA. 23% av vinproduksjonen her er enten sertifisert økologisk eller biodynamisk, noe som er en høyere andel enn noen annen vinregion i USA. Vinbøndene her har en sjelden forståelse av forbindelsen mellom menneske og jord og jordbrukssamfunnet har vært pådrivere for økologisk sertifisering før det ble allment kjent.

Viktige røde druer er Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Zinfandel og Carignan. Mens av de grønne trives Riesling, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc og Chardonnay best.

SONOMA COUNTY

Sonoma County er et stort og mangfoldig distrikt med ulike jordsmonn og klima. Distriktet er størst i California når det gjelder dyrking av Zinfandel, Pinot Noir og Chardonnay.