Argentina

argentina

Vinlandet Argentina

Argentina er  verdens femte største vinprodusent, men mye av vinen blir konsumert lokalt og blir derfor aldri eksportert. Likevel finnes det endel argentinsk vin i Norge – mest kjent er kanskje vin fra druen Malbec.

Malbec er det fremste symbolet på argentinsk vinindustri, og selv om den har sin opprinnelse i Cahors i Sør-Frankrike, forbindes den stadig oftere med Argentina. Malbec kan gi veldig varierte viner, fra lette roséviner til kraftige og komplekse røde viner og sterkviner. Men uansett stil så karakteriseres Malbec av ferske plommer og mynte, med en myk fyldighet og en liten, robust tone som passer godt sammen med grillede, kraftige kjøttretter, vilt og kraftige, harde oster.

Vinens historie i Argentina strekker seg helt tilbake til 1500-tallet, da de første druestokkene ble plantet i nærheten av Atlanterhavskysten av spanske nybyggere. I løpet av de neste tiårene kom det også vinstokker fra Peru og Chile. Innen 1560 var Chilenske vinstokker etablert i Mendoza. Lenge var vinen først og fremst vino mesa – bordvin – til lokalt konsum, men på 1980-tallet ble det også satset på kvalitetsvin og på vin til eksport.

Argentinas vinområder er Mendoza, San Juan, La Rioja, Catamarca, Salta, Río Negro og Neuquén.

CATAMARCA, JUJUY OG SALTA

Ligger i nord, hvor den siste er den nordligste vinregionen med vingårder helt opp i 1500 m.o.h. Dagene her er varme, men med kjølige netter på grunn av høyden. På grunn av dette trives Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Chardonnay og Torrontés godt.

LA RIOJA

Er det eldste av Argentinas vinområder og har et av Argentina’s tørreste klimaer. Den viktigste druen her er Torrontés – Argentinas hvite nasjonaldrue. Torrontés anses å være den eneste druen som er 100 % argentinsk, og forbindes ofte med muskat på grunn av deres aromaer av roser, sjasmin og krydder. Torrontés benyttes til musserende viner og lettere hvite viner. Den aromatiske stilen passer til mat fra det asiatiske kjøkkenet, og selvfølgelig til nordargentinsk mat som klassiske empañadas eller forskjellige maisretter.

SAN JUAN

Argentinas nest største vinområde, ligger 90 mil nord for Mendoza og har et enda varmere, klima. Cabernet Sauvignon og Bonarda er de mest dyrkede druene her. Bonarda har sin opprinnelse i Italia, men gir utmerkede viner også i Argentina. Med sin søte, fruktige, fyldige karakter og en karakteristisk tone av anis passer den utmerket til endruesviner av høy kvalitet.

MENDOZA

står for 80 % av all argentinsk vinproduksjon og ligger helt vest i landet, rett på andre siden av Andesfjellene. Vingårdene ligger fra 600 til 1100 m.o.h. Mendoza har et løst, sandfylt jordsmonn og kan virke ørkenaktig. Det tørre, varme klimaet gjør at irrigasjon er helt nødvendig. Her dyrkes de fleste druesorter, fra aromatiske Sauvignon Blanc og Viognier til lette Pinot Noir og kraftige Bornarda, Cabernet Sauvignon, Syrah og – fremfor alt – Malbec.

RÍO NEGRO OG NEUQUÉ

finner vi helt i sør, i Patagonia. Disse områdene er merkbart kjøligere og avkastningen per hektar er mye lavere. Det produseres aromatiske hvite viner på Riesling, Torrontés og Sauvignon Blanc, samt elegante røde viner på Merlot, Malbec og Cabernet Sauvignon.