Ytrefilet på grillen

Ytrefilet av storfe er perfekt grillmat når du skal grille til mange. Med enkelt tilbehør som grillede grønnsaker og en deilig barbecue saus, kan du stresse ned med tilberedningen og nyte det fine grillværet i stedet.

GRILLET YTREFILET MED KÅL OG BBQ-SAUS

4 porsjoner
800 g ytrefilet av storfe
2 ss olje til pensling
½ ts salt
½ ts pepper

BBQ-saus:
3 dl ketchup
1 dl brunt sukker
¼ dl lys sirup
½ dl eplejuice
1 ss Worcestershiresaus
2½ ts grov sennep
2 ts paprikapulver (gjerne røkt)
½ ts hvitløkspulver
¼ ts kajennepepper
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss maisstivelse (maisenna)
½ dl kaldt vann

Grillede grønnsaker:
1 stk. nykål, sommerkål, spisskål eller hodekål
2 stk. løk
2 ss smør
½ ts salt
¼ ts pepper

SLIK GJØR DU
Pensle fileten med olje og krydre med salt og pepper. Grill kjøttet på direkte varme, 2–3 minutter på hver side, slik at det får en fin stekeskorpe.
Legg kjøttet over på indirekte varme på grillen, og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttstykket.
Sett på lokk, og la kjøttet grille i 30-35 minutter, eller til steketermometeret viser ønsket kjernetemperatur. Kjøttet er lite stekt på 55-60 °C, medium på 65 °C, og godt stekt ved 70 °C.

Husk at temperaturen vil fortsette å stige litt etter at du har tatt kjøttet av grillen, så ta gjerne kjøttet av litt før ønsket kjernetemperatur slik at det kan hvile opp til temperaturen du vil ha.

Lag bbq-saus. Bland alle ingrediensene, med unntak av vann og maisstivelse, i en kjele. Kok opp blandingen, og la det småkoke i ca. 5 minutter, eller til alt sukkeret er oppløst.
Tilsett maisstivelse rørt ut i litt vann for en tykkere saus og kok opp under omrøring, sausen tykner ganske fort. Bruk den til pensling og servering. Sausen kan også lages ferdig på forhånd, og stå klar i kjøleskapet til bruk.

Del løk og kål i to. Behold skallet på løken, og stilken på kålen slik at den henger sammen.
Pensle kuttsidene med litt olje, grill raskt på høy varme, og legg de over på aluminiumsfolie og lavere varme. Ha på noen terninger smør og salt og pepper, og pakk de inn i aluminiumsfolien. Grilles til de er møre. Fjern skallet på løken før servering.

Pensle kjøttet med sausen mot slutten av grillingen, se til at det ikke svir seg. La kjøttet hvile ca. 15 minutter før den skjæres opp. Server kjøttet i skiver sammen med grillede grønnsaker og bbq-saus.

Vintips

Krydder, røyk og marinade med mye smak hører grilling til, og da trengs en vin med rikelig fruktighet og strukturerte tanniner. Til grillet indrefilet med bbq-saus anbefaler vi derfor denne rødvinen.

 

 

Oppskriften er fra matprat.no