T-bone & Zinfandel – en amerikansk klassiker

T-bone steak er en kjøttelskers ultimate lykke. Går du for en T-bone steak får du både ytrefilet og indrefilet på en gang og et T-formet ben å gnage på. Kombineres den med en Zinfandel fra California, er lykken komplett.

T-bone og Zinfandel – som skapt for grillen

T-bone er kjøtt av ypperste kvalitet og stykkene skjæres av filetkammen, som er nedre del av dyrets ryggrad, og man får med det karakteristiske t-formede benet. En T-bone steak inneholder relativt gode mengder fett og egner seg veldig godt på grillen. Skal du ha vin til, trenger du en fyldig rødvin med rikelig fruktsødme, krydderpreg og strukturerte tanniner. En drue som gjerne inneholder alt dette er den californiske- Zinfandel-druen.

T-bone steak på grillen
Slik gjør du:

 1. Beregn ca. 300-400 gram T- bone steak per person. Stykkene bør være minimum 2 cm tykke. Kjøttet skal være mørt, velhengt og tørt før det grilles. Spør gjerne din lokale kjøtthandler hvor lenge kjøttet har hengt?
 2. Temperer kjøttet før grilling. Dryss salt og pepper på begge sider. Biff skal grilles raskt med god varme, så sørg for at grillen er godt oppvarmet. Grill på direkte varme i 1-2 minutter på hver side og deretter på indirekte varme i ca. 5-6 minutter på hver side. Husk å sette lokket på grillen.
 3. Legg stykkene på en fjøl og la de hvile i 5 minutter. Skjær kjøtte i biter med en skarp kniv før servering. Biffene skal være godt brunet på begge sider og røde inni.

Serveringstips:
Kjøper du T-bone steak hos din lokal slakter har den gjerne hengt i 4-8 uker og du får et utrolig mørt og smaksrikt kjøtt som ikke trenger annet tilbehør enn et godt glass rødvin.

For de som ønsker noe mer tilbehør foreslår vi:

Grillet asparges og bakt potet med bourbon whiskeysmør

Grillet asparges:
Kutt av 2 cm nederst på stilken og legg aspargesene i en sølvfolie. Gni aspargesen inn med olivenolje og dryss over salt og pepper. Grilles i 5-7 minutter.

Bakt potet:
Bruk en gaffel og stikk flere hull i potetene. Legg de store potetene i sølvfolie i stekeovnen på 225 grader i ca. 1 time.

Bourbon whiskeysmør til bakt potet

 • 100 g smør
 • 2 stk sjalottløk
 • 3 ss frisk persille
 • ½ dl Bourboun whisky
 • pepper og salt
 1. Legg smøret i romtemperatur så det blir mykt. Finhakket sjalottløk og legg i bløt i bourbon whiskey i ca en time.
 2. Bland smøret med finhakket persille, hvitløk, sjalottløk og 3 ss av whiskeyen. Smak til med litt pepper og salt.
 3. Form smøret til en pølse og rull det inn i matpapir. Avkjøles i kjøleskap i ca to timer. Smøret skal bli så fast så du kan skjære skiver av det.

Vintips:

Zinfandel fra California er en ideell partner til grillet T-bone steak. Velg gjerne en som har litt kryddertoner, fattoner (røyk og vanilje), samt bestemte tanniner og lang ettersmak